Нека се замислим: бихме ли заменили пристигането с 5 минути

...
Нека се замислим: бихме ли заменили пристигането с 5 минути
Коментари Харесай

Ивелина Антрова, LadyBikers: Шофирай така, сякаш всеки на пътя е твой родител или близък приятел

„ Нека се замислим: бихме ли заменили идването с 5 минути по-рано някъде за живота си “, приканва Ивелина от името на дамите мотористи в LadyBikers, сътрудници на акцията „ Алкохолът е неприятен водач “

Да разрушава клишета и стандарти сякаш се е трансформирало в предопределение за актуалната жена. Онази, която приема да бъде майка, сътрудник в живота, експерт в работата, само че съумява да резервира и стремежа си към независимост. Тази независимост има разнообразни проявления - от спокойното медитативно плетене на две куки до непреодолимото предпочитание да се надбягваш с вятъра, яхнала мотор. Във всяка активност обаче като че ли сме приели, че дамата постоянно подхожда с повече грижа и по-голяма доза отговорност от мъжа. Вярно ли е това и когато сме на пътя? Мъжете или дамите са по-отговорни и се опитваме да разберем от Ивелина Антрова, работеща жена, майка на две деца и моторист, член на Сдружението „ LadyBikersMPowered Bulgaria “.Тази година дамите мотористи станаха сътрудници на най-дългогодишната самодейност у нас против шофирането под въздействието на алкохол „ Алкохолът е неприятен водач “.

Ивелина, показа се в резюме.

Здравейте! Ивелина, на 41 години, щастливо омъжена с 2 деца - на 19 и 11 години. Работя в администрацията на учебното заведение, в което учи щерка ми и в това време уча хомеопатия.

Откога караш мотор и от кое място се появи тази твоя пристрастеност?

Управлявам мотоциклет от 2018 година Във връзка с миналата ми работа попаднах на мотосъбор. Когато видях какъв брой са задружни и по какъв начин се поддържат хората в мото общността, ми се прииска да стана част от нея. Другата причина е, че взех решение да предизвикам себе си. Бях на 36 години и взех решение, че не мога да си разреша да има нещо, от което да ме е боязън.

Какъв мотор караш и за какво се спря на него?

Управлявам Хонда VT1300, което е чопър. Първият ми мотоциклет също беше чопър и това е вид машина, която допуска безгрижно и прелестно пътешестване. Когато изляза да покарам, желая това да ми носи наслаждение и да се любувам на пътя и местата, през които минавам. Не на последно място това, което най-вече желая,е всякога да се прибера здрава при фамилията ми. (усмихва се)

Има ли си име (моторът)?

Не, няма. Въпреки че почитам машината си и всякога ѝ благодаря, че ме е прибрала жива и здрава у дома, към момента не съм намерила име, което да ѝ подхожда.

От какъв брой време си водач и каква е за теб главната разлика при ръководството на автомобил и мотор?

Управлявам автомобил от 2003 година, т.е. към този момент 20 години. Основната разлика за мен е, че в колата си доста по-защитен. Имаш много ламарина към себе си, имаш колан, еърбег, и не на последно място – климатик, който те защищава от топлинен удар в жегите. Това от своя страна прави водачите малко разсеяни, тъй като в удобството на автомобила си постоянно не помнят, че има и други участници в придвижването, което на мотоциклет не можеш да си позволиш и за част от секундата.

Ще разкажеш ли малко за Сдружението „ LadyBikersMPowered Bulgaria “, от което си част? Каква е главната му цел и какви действия развива?

Тази година Сдружението навърши 3 години. Вярваме, че посредством него съумяваме да въодушевяваме и други девойки да се отдадат на тази пристрастеност, да имат вяра повече в себе си, да ги поддържаме и да им подсещаме да се грижат за себе си. Това е и повода всяка година да организираме акции против домашното принуждение и рака на гърдата. От пристрастеността ни към пътуването пък се появи и акцията „ Опознай и запази българското на две колела-предай нататък “. Чрез нея се опитваме да разпространяваме разнообразни дестинации и да представим на почитателите ни забавни обстоятелства за територии, които си заслужава да посетят в прелестната ни татковина. Не на последно място, като една от най-уязвимите групи участници в придвижването, приехме поканата на „ Каменица “ АД да станем част от акцията „ “. Вярваме, че това дали ще седнеш зад кормилото използвал алкохол, е осъзнато решение, върху което може да се въздейства. Всяка от нас е щерка, обичана, майка и някой я чака у дома, както и всички останали сътрудници на две колела. Ако успеем, даже с малко да разпространяваме виновното шофиране и безвредно държание на пътя, усилието ще си е коствало!

Някога разрешавала ли си си да пиеш, преди да шофираш?

Да, разрешавала съм си, когато към момента бях водач единствено на автомобил. Когато започнах да ръководя мотоциклет, алкохолът към този момент стана изцяло неприемлив за мен, и то освен когато съм с мотора, само че и с автомобила си. Хората в действителност може би не осъзнават, че даже дребното количество алкохол въздейства на преценката и адекватността на пътя.

 

Кое е за теб главното предписание, което би трябвало да се съблюдава от всички на пътя, без изключение?

Когато си на пътя, бъди в действителност там, само че с всяка парченце от себе си! Не инцидентно се споделя „ участник в придвижването “. Участвай в целия развой с мозъка, тялото и сърцето си като че ли всеки участник е твой родител, детето ти или доста непосредствен другар. Бъди търпелив и в никакъв случай не бързай. Със скорост 160-180 км/ч на автомагистралата ще стигнеш с 5 минути преди мен, която кара с ограничаването. Хайде в този момент да се замислим - бихме ли заменили идването с 5 минути по-рано някъде за живота си?

Смяташ ли, че дамите са по-отговорни водачи или това е факсимиле, мит?

Да, съгласно мен изрично са по-отговорни. Обяснявам си го с това, че ние доста по-рядко имаме потребност да се потвърждаваме, както и сме по-предпазливи, пък даже и това от време на време да се свързва със боязън. От друга страна, персонално при мен, доста сериозен тласък да върна газта (да карам с по-ниска скорост – бел. ред.) е отговорността ми към фамилията и въпросът какво ще им причиня, в случай че нещо се случи с мен.

Кой за теб е водач за образец?

Този, който постоянно стига и се връща жив и здрав у дома при околните си и по време на този път не е заплашил живота на никой различен.

Какво би посъветвала по-младите, за които моторите са пристрастеност?

Бих ги посъветвала да си зададат въпроса „ Искам ли да ръководя мотор? “ след 35-годишна възраст. Тогава човек е доста по-улегнал и рационален, в сравнение с 20.(усмихва се). Нека да изберат мотоциклет, който няма да ги подвежда да карат неразумно; в случай че желаят да ръководят пистов мотор, да вземат подобен, само че да го ръководят единствено на обезопасено място, т.е. писта, която е пригодена точно за такива цели; да поддържат машината си механически изправна; да не пестят пари от екипировка, тъй като това е единственото нещо, което ни пази; постоянно да имат вода и нещо сладко в себе си и в никакъв случай, за нищо не света да не употребяват алкохол, в случай че ще карат! Колкото и да звучи като факсимиле... Не бързай! Не карай пил/а! Някой те обича и те чака да се прибереш жив/а и здрав/а у дома!

От какво не трябва да се опасяваме?

Че няма нещо, с което дружно (Сдружението, близки, приятели) да не можем да се оправим!

--

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР