„Нека кажем, че увеличаващата се инфлация означава по-високи цени. Тези

...
„Нека кажем, че увеличаващата се инфлация означава по-високи цени. Тези
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Инфлацията увеличава приходите на бизнеса, може да увеличи заплатите

„ Нека кажем, че увеличаващата се инфлация значи по-високи цени. Тези по-високи цени отиват в бизнеса, той с тези доходи би трябвало да може да заплаща най-малко минимална работна заплата. Не може да източваш парите от популацията и да не ги връщаш по никакъв метод в популацията. “

Това сподели в предаването „ Тази заран “ по бТВ икономическият специалист на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова по отношение на отхвърли да се усили още веднъж минималната работна заплата тази година. От 1 април тя стана 710 лева и поради високата инфлация от държавното управление обещаваха още едно нарастване, само че след това се отхвърлиха от концепцията.

По калкулации на синдикатите минималната заплата би трябвало да стане най-малко 810 лева, което е 50% от минималната заплата. Григорова подсети, че инструкция на Европейски Съюз предлага минималната заплата да е ½ от междинната.

Относно увеличението на цените на съществени артикули, от време на време и спекулативно, съгласно икономическия специалист това е въпрос на регулация и надзор от страна на страната.

Тя даде образец с цената на олиото: „ Генераторът на нарастването на цените бяха производителите на слънчоглед, които предходната година имаха доста положителни реколти, само че съгласно мнения на производители на олио те си заключили продукцията в хранилища за чакат по-добри времена. Дочакаха ги и в този момент продукция, за която не са вложили толкоз разноски, я продават на двойни цени. Ако държавното управление единствено наложи таван на цената на олиото, е ясно, че няма по какъв начин тази цена да бъде спазена. Но в случай че стартира от началото на веригата там, където е казуса, а точно заключените количества слънчоглед, то тогава може да се да се приложи това “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР