Нека хората да се въздържат от палене на огън за

...
Нека хората да се въздържат от палене на огън за
Коментари Харесай

12 пожарни и 29 огнеборци се бореха цяла нощ със стихията, обхванала 36 хил. дка в Бургас

Нека хората да се въздържат от палене на огън за подготовка на зимнина, изключително пък когато има вятър, подсети шефът на Пожарната в Бургас

-Кои райони обхвана пожарът, който вилня нощес в област Бургас?

- Първоначално, в края на вчерашния ден, имахме пожари в четири обитаеми места в Карнобатско – селата Церковски, Съединение, Венец, Грозден. Там главно са горели сухи треви и шубраци, а в село Церковски в селско икономически двор горяха две постройки , които са необитаеми. На места бяха обхванати лозя . Пожарите бяха премахнати до 1 часа през нощта. На помощ на сътрудниците от Карнобат, които разполагаха с 4 пожарни коли, бяха пратени чиновници от Айтос, Бургас и Средец по 1 автомобил.



В 00:10 минути получихме сигнал за пожар Изворище . Пратихме 2 екипа. Предвид атмосферните условия оказа се, че пожарът не е един, а са три . Единият в региона Каптажа-Изворище, вторият – сред Изворище и Миролюбово, и третият пожар – сред кв. Рудник и Черно море. Цяла нощ работеха 9 пожарни автомобила, 3 пикапа и общо 29 чиновници на РСПБЗН-Бургас . Пожарът е премахнат, само че имаме кола на дежурство. На място са и горски чиновници, защото има обиден горски фонд. В момента вършим оглед, пламъците са засегнали голяма повърхност, огнищата тук-там се свързаха. Общата повърхност на трите пожара е 36 хиляди дка . Има наранени вили и дворове . Огънят е засегнал и изоставена кравеферма в региона на кв. Рудник-Черно море . В момента тече оглед. Обикаля автомобил с специалист от нашата институция, който прави оценка и разказва вредите. Също по този начин се оглежда дали има потребност от автомобил на дежурство някъде и за друго огнище за потушаване.

Служителите на Държавното горско стопанство-Бургас също са на наряди в горския фонд в региона на Изворище-Миролюбово. Там има наранена гора , само че не можем да уточним все още какво пространство е изгоряло.

- Колко близо е бил огненият пъкъл и имало ли е заплаха за популацията?

- Имало е заплаха за обитаемоте места. В кв. Черно море огънят бе много покрай жилищната част. Огънят е бил покрай зоологическата градина и вилната зона на Каптажа – там е имало наранени селскостопански постройки , само че сега тече оглед и не мога да кажа тъкмо. Положихме огромни старания да няма наранени къщи . Беше докладвано, че една вила в региона на Каптажа е била обхваната от пламъците , само че и там тече още оглед и нямам детайлности.

- Знае ли се какви са били аргументите за пораждане на пожарите?

- Пожарите са доста и са разнообразни. Причини още е рано да се кажат предвид огромната наранена повърхност и  в разнообразни региони. Още текат огледи за установяване и чакам сътрудниците да осведомят за хипотетичните аргументи. Работим още, само че аргументите нормално се проверяват от районните ръководства на Министерство на вътрешните работи.



- Няма изясненост дали е немарливост, съзнателно или поради високите температури, по този начин ли?

- Странното е, че в региона Изворище-Миролюбово са разнообразни огнищата. Сухата растителност, огромните жеги и вятърът са абсолютни причини за бързото разпространяване на пожари . Последните месеци се следи, че огнената буря обгръща най-вече тези региони. По-високо е, морският вятърът подготвя по-бързо разпространение на пожари и сигурно заплахата е по-голяма точно в такива зони. Дали има други аргументи сега не мога да уточнявам.

- В каква подготвеност е Пожарната в Бургас поради прогнозите в идващите дни и седмици?

- Сезонът не е завършил, в този момент следва. Хората по вилните зони стартират приготовление на зимнина и съгласно нас има заплаха и евентуално ще има още такива пожари. Затова призоваваме всички жители да са извънредно внимателни - през целия август и септември горещините ще са огромни, а вятърът спомага за бързото разпространение на пожара. Имали сме много случаи, в които стихията потегля точно от дворни пространства в резултат на подготовка на зимнина. Нека хората да се въздържат от палене на огън, изключително когато има вятър.

- Разполага ли Пожарната в Бургас с задоволително огнеборци и коли, с цел да реагира когато и да е? Имате и командировани чиновници в Хасково, което пък понижа състава в нашата община.

- Снощи се справихме сами и не сме желали подпомагане от други дирекции. Действително имаме един екип в Хасково. Вчера успяхме да си спомагаме със службите в Поморие и Карнобат, само че се справихме с наличната техника на Пожарната в Бургас. 8 автомобила от бургаската пожарна бяха в региона на Изворище, Черно море и Рудник. Един автомобил беше от Поморие, а една от пожарните на Бургас оказа помощ в Карнобатско. Смятам, че с наличния състав и техника, с които Бургас разполага, се оправяме.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР