Нека да дадем покой на паметниците Страшна работа са бесовете.

...
Нека да дадем покой на паметниците Страшна работа са бесовете.
Коментари Харесай

Толкова мразим днешна Русия, че сме готови да си го върнем чак на СССР


Нека да дадем покой на паметниците

Страшна работа са бесовете. Страшна работа е желанието да ритнеш нещо, да го счупиш, да го разбиеш на части, да го махнеш от погледа си и сякаш да го махнеш от живота и времето. Каква е тая наша природа - в едната ръка да държим мистрия за строене, а в другата - токмак за разрушение?

Като погледна обратно, човечеството все нещо издига и все нещо унищожава. Езичеството кой знае какво е разрушило. После християнството чупи и троши езичеството. После полумесецът троши кръста. После кръстоносци трошат всичко каквото видят. После цъфва с кървясъл цвят Инквизицията, след това има вещици, след това едни генерали и едни нации тъпчат други нации и други генерали. После комунизмът бута църкви. Преди това Френската гражданска война също бута църкви и манастири. Та до ден сегашен, до към този момент трагичния монумент на Съветската войска.

Всичко, каквото можахме да свършим за тия трийсет и три години от 1989 - свършихме. Потънахме в благоденствие и лукс, престъпност нямаме никаква, правораздаването ни грее, опазването на здравето едвам смогва да ни избави да не умрем до един. Селското ни стопанство ни зарина с плодове и зеленчуци, образовахме се от първия до последния човек и се уголемихме като хора толкоз доста, че се побрахме в три града.

За вас - не знам. Но на мен ми настръхва косата от това. Има и други обаче, на които освен че не им настръхва косата, ами и ръката им не трепва да крадат - с милиони - със стотици милиони и милиарди, да ни гледат с почтените си очички, да мигат и да ни поучават.

Но тъй като мравунякът е рисков, в случай че мравките не се разпилеят, някой все има интерес да дръжка с пръчка и да разпилява мравките . Истината, в случай че въобще съществува някъде, се обърна на каскет, който всеки подмята и гледа да постави на главата си.

Близо петдесет години си мислех, че дядо ми - Никола Соколов. Убит като доброволец във втората международна война при Страцин и сражавал се на страната на Червената войска, е воин, а то се оказа, че е умрял, биейки се един до друг с окупатори и терористи. Щом ще махат паметника на Червената войска, значи е по този начин. И си мисля дали пък, в случай че дядо ми се беше бил на страната на хитлеристка Германия, нямаше в този момент да му повдигнат монумент за мъжество в Княжеската градина.

Гръмнахме Мавзолея от нелепост и от престарание. Бутнахме паметника пред НДК от слаба просвета и комплекси. Сега пристигна ред на паметника на Съветската войска. Да се готви паметникът на Альоша в Пловдив - още повече, че има такива апели от видни християнски писатели пловдивчани, които сочат София за образец.

След година-две ще погнем съветските монументи. Отсега се сещам за Панорамата в Плевен, за паметника на Цар Освободител, за Докторския монумент . Ще въртим, ще сучем, ще стигнем до Шипка - там пък ни вади очите Столетов . И най-циничното е. че паметниците не се бутали, а се премествали в Музея на социалистическото изкуство - разбирайте - на тоталитарното, отвратително, некачествено, ниско и пропагандно изкуство. Нещо като резерват за монументи.

И дано бъда явен - историята постоянно се е четяла от разнообразни, комфортни за четящия страни. И постоянно, но постоянно е обслужвала краткотрайните спечелили. Така да бъде - няма да го променим. Но най-малко да се сдържаме и да не бутаме и трошим монументи, че е срамотия. Който бута монументи, каквито и да са те, би трябвало да е наясно, че ще го сполети същото (ако въобще се снабди с паметник). Това е неизбежно.

Слънцето, уважаеми рушители на монументи, свети ту в гърба на индивида и го топли, ту му заслепява очите. Внимавайте със заслепяването на очите. А другояче е ясно, че актът с бутането на паметника на Съветската войска има преходен, агитационен и избирателен темперамент. И гледа да ни настрои един против различен.

Нека да дадем покой на монументи, наизуст, на имена, на кръв и на история.

RS. Искам да изчистя въпроса до дъно - бутането на паметника на Съветската войска би трябвало да послужи като заварка и като легитимация на предстоящ съюз: Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ. И второ - да покаже пред брюкселските и натовските ни шефове, че толкоз ненавиждаме днешна Русия, че сме подготвени да си го върнем чак на Съюз на съветските социалистически републики

Автор: Николай МИЛЧЕВ, поет/Златна възраст

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР