Нежна е нощта - емблематичният роман на американския писател Ф.

...
Нежна е нощта - емблематичният роман на американския писател Ф.
Коментари Харесай

"Нежна е нощта" излезе за първи път с български илюстрации - на Дамян Дамянов

Нежна е нощта " - емблематичният разказ на американския публицист Ф. Скот Фицджералд, излезе за първи път с български илюстрации, заяви издателство " Кръг ". Те са дело на известния художник Дамян Дамянов, а преводът, употребен в новото издание, е на Дмитри Иванов, изработен през 1967 година

Илюстрациите са черно-бели и непринудени, а безметежните години от епохата на джаза са видени през трезвия взор на актуалния човек, описват от издателството.

" Опитах се да очертавам мигове от видимо самоуверения колективен портрет на съумелите, богати, и изпълнени с упоритост герои на Фицджералд. Тези мъже с безукорно подбрани вратовръзки и дами в блещукащи под звуците на джаза рокли обаче се държат за една сламка, преди да потънат в бездната. Често тя е забодена в следващия от безчет коктейли, водещи до задънената улица на алкохолизма, различен път е сламката на моментното въодушевление, което удавникът бърка със спасението на любовта ", изяснява за работата си Дамянов.

Художникът е употребявал техниката на размит в богати нюанси черен акварел. " Тя е присъща както с аскетичност, по този начин и с подтик и неустановеност - все линии от нежните ориси на героите ", обосновава се художникът.

 Нежна е нощта (Кръг)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

" Нежна е нощта " е един от безспорните шедьоври на Ф. Скот Фицджералд (1896-1940). Писателят е вярвал, че този му разказ ще засенчи славата на предходните му произведения като " Отсам парадайса " и " Великият Гетсби ". Вместо това обаче творбата е посрещната със смесени мнения, когато е издадена през 1934 година Така романът се трансформира в най-голямата артистична болежка на своя основател. Оказва се, че Голямата меланхолия от 30-те години не е най-хубавото време за тази книга, нито пък за създателя й, който се възприема като знак на разюздаността от епохата на джаза.

Класикът на американската литература Ърнест Хемингуей, който е бил непосредствен другар на Фицджералд, споделя за " Нежна е нощта ", че от публикуването на романа през 1934 година той става все по-добър и по-добър с всяка минала година. И се оказва прав. Почти 90 години след първото му издание, романът продължава да провокира читателски интерес. Само в България има десетки издания. Романът е приспособен за огромния екран, малкия екран, театъра, балета.


© " Кръг "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР