Неизвестна досега паметна плоча на участник в четите на Хаджи

...
Неизвестна досега паметна плоча на участник в четите на Хаджи
Коментари Харесай

Плоча на четник на Хаджи Димитър намерили в Разградско

Неизвестна до момента паметна плоча на участник в четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов е открита в региона на гробището на разградското село Каменово. Сигналът за историческата находка подали в музея поданици на селото. Завеждащият отдел „ История на българските земи XV-XIX в. “ в Регионалния исторически музей в Разград Иво Стоянов съобщил това в Областната администрация, откакто персонално огледал плочата. Той потърсил подпомагане тя да се почисти, да се построи фундамент и ограда, както и да се сложи надпис на актуален български, който да разказва историята на положения там въстаник Иван Костадинов, оповестиха от регионалната администрация.

Според историка Стоянов в известните до момента описи на четниците такова име не попадало. Тепърва щяло да се прави търсене на повече обстоятелства за индивида, на чиято плоча пишело, че е умрял на 12 февруари 1881 година Там било записано още, че е бил в четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов, както и че бил родом от Сливен. Историкът допуска, че четникът е бил оземлен в Разградско след Освобождението, каквато процедура имало тогава, оповестяват още от регионалната администрация на Разград.

От там допълват, че във връзка 150 години от гибелта на Хаджи Димитър, следва издаването на азбучник с имената на неговите четници. От Областната администрация ще проучат опциите за подпомагане по поставените въпроси от историка, оповестиха още от там.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР