Неизбежно е да имаме повишаване на лихвите по кредитите, но

...
Неизбежно е да имаме повишаване на лихвите по кредитите, но
Коментари Харесай

Неизбежно е да имаме повишаване на лихвите по кредитите, но не с 2%

Неизбежно е да имаме повишение на лихвите по заемите, само че не с 2%, разяснява в предаването „ Без искания ” кредитният специалист Петър Илиев. Според него е реалистично до края на годината да чакаме растеж на лихвите при новоотпуснатите заеми в границите сред половин и един %. Илиев разяснява още, че е мъчно да се предвижда какъв брой биха се повишили лихвите по старите заеми, само че сигурно ще има отражение и при тях.

„ В момента в България са най-ниските лихви в цяла Европа и в еврозоната и отвън еврозоната след Малта. В Малта приказваме за към 2% по жилищен заем, тук за 2,5-6% междинна рента за левов ипотечен заем. Тенденцията е лихвите да порастват. Въпросът е, че приказваме за някакви умерени растежи, съгласно мен по-скоро в порядъка на 0.5-1% до края на годината, не приказваме за 2% ”,каза Илиев и посочи, че в всеобщия случай това ще е в порядъка на 50-100 лв. при ипотечните заеми и 20 лв. при потребителските. Увеличаването на вноската ще зависи от размера на изтегления заем.

Илиев разяснява още, че това с какъв брой ще се покачат лихвите при към този момент отпуснатите заеми ще зависи най-вече от лихвите по депозитите. В момента те са ниски и това е повода лихвите по заемите у нас са измежду най-ниските в Европа, само че това е наклонност, която рано или късно ще намалее, добави Илиев. Колкото до новите заеми – там изискванията значително са и въпрос на мощно конкурентният банков пазар.

Според кредитния специалист възможните ограничения, обявени от гуверньора на Българска народна банка за стягане на кредитната политика на банките, по-скоро няма да повлияят на лихвените проценти на към този момент изтеглените заеми.„ Могат да лимитират някои хора, които са на ръба да изтеглят нов заем, което ще е по-скоро във втората половина на годината. Бих предложил на хората да са спокойни. Няма нещо кой знае какъв брой ужасно, което да чакаме като разтърсвания. И в случай че приемем еврото, и в случай че не го приемем. Ще има последователно увеличение на лихвените проценти ”, добави Петър Илиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР