Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Унгария – последната спирка

...
Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Унгария – последната спирка
Коментари Харесай

Топло посрещане за Си Дзинпин в Унгария

Китайският президент Си Дзинпин дойде в Унгария – последната спирка от европейската му обиколка, където беше посрещнат топло от премиера Виктор Орбан.

Основните тематики за полемики сред двамата са две – войната в Украйна и взаимните търговски планове. Будапеща от дълго време даде поръчка, че е измежду най-стабилните сътрудници на Пекин в района, като вложенията в унгарската стопанска система са за стотици милиарди долари.

Любопитно остава каква ще е позицията на Орбан във връзка с войната сред Русия и Украйна и дали ще опита да изиска от Си да повлияе на Владимир Путин за преустановяване на огъня.

Унгария е третата страна от обиколката на Си в Европа, след Франция и Сърбия. За първи път от 5 години насам китайският водач идва на посещаване на Стария континент, където среща разнопосочни сигнали от другите страни. Едни, като Сърбия и Унгария да вземем за пример, са повече от другарски настроени. Други са по-сдържани, като Франция и Германия. Някои страни от Европейския съюз даже желаят да понижат икономическата си взаимозависимост от Пекин.

Очаква се Унгария и Китай, които означават 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки между тях, да подпишат сред 16 и 18 нови съглашения, едно от които евентуално ще бъде огромен инфраструктурен план в границите на китайската самодейност " Един пояс, веднъж ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР