Мото шествие под надслов По пътя на вярата и буквите“

...
Мото шествие под надслов По пътя на вярата и буквите“
Коментари Харесай

По пътя на вярата и буквите: Мотористи с шествие от Плиска до Варна

Мото шествие под надпис „ По пътя на вярата и буквите “ ще се организира на 11 май от Плиска до Варна. Това ще е първата демонстрация от взаимното съдействие сред регионалните администрации на Варна и Шумен, което цели съхранението и популяризирането на знакови обекти и развиване на туризма. Това разгласи регионалният шеф на Варна проф. Андрияна Андреева.

В шествието ще се включат мотоклубове от Шумен, Нови Пазар и Варна. То ще стартира в 12,30 часа от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска. Ще продължи в 13,00 часа в Двора на кирилицата, където ще се поднесат венци на паметника на Св.св. Кирил и Методий.

Мото шествието ще приключи към 16,00 часа във Варна, в местносттаПчелина, където се намира раннохристиянския манастирски комплекс „ Света Богородица “.

Това е един от дребното добре непокътнати ранни български манастири от времето на цар Борис I. Идеята, че е важен, се появява около планове оловен щемпел на цар Борис I. Предполага се наличие там, с изключение на на монаси, и на членове на царската фамилия. Смята се, че след отдръпването си от престола цар Борис I идва в манастира край Варна, който е бил един от четирите огромни в Североизточна България. В него се е развивало построяването на устоите на преди малко признатото християнство, описа шефът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко.

Той сподели двата оловни печата, открити преди повече от 100 години точно на територията на манастирския комплекс „ Св.Богородица “. Те са на цар Борис I (вдясно) и на цар Петър I.



фотография: Дарик Варна

Според Лазаренко този монумент е доста значим за Варна, тъй като е единственият колосален строеж от епохата на Първото българско царство. През последните години и на мястото на манастира се строи и средата се социализира, само че съгласно шефа на музея това може и да е рисково, по тази причина би било добре мястото да бъде заградено и достъпът стеснен, с цел да не се трансформира в зона за пикник.

Раннохристиянският комплекс „ Света Богородица “ е измежду най-важните обекти от Златния век и е с национално значение, само че не му е отдадено нужното внимание. Неговото разпространение и продължаването на разкопките ще бъдат от извънредно значение за развиването на културата и туризма в града, посочи проф. Андреева.

Директорът на музея и Десислава Георгиева от общинска дирекция „ Култура “ оповестиха, че ще се търси по-голяма досегаемост за поклоннически туризъм и ще се работи за създаване на маршрут сред Аладжа манастир, Джанавара и комплекс „ Света Богородица “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР