Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит и митрополитите

...
Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит и митрополитите
Коментари Харесай

Прославиха светите мощи на Св. Евтимий – патриарх Търновски

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна черква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) насочиха патриаршеско и синодално обръщение за Прославлението на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски. Това оповестиха от Българската патриаршия.

В посланието се споделя, че при започване на предишното столетие, към края на 1905 година, едно изобретение провокира небивало раздвижване в църковния ни живот, прояви на чиста наслада и вдъхновение и всенародна възхвала на Божието име. При разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител, осъществени по самодейност на тогавашния свещеник – йеромонах, а по-късно архимандрит Паисий (Пастирев), са открити и удостоверени гробът и мощите на небесния настойник, молитвен покровител за православния български жанр и финален български патриарх от епохата на Средновековието. Това е дивният и всеправославно уважаван св. Евтимий Търновски.

Събитията от тези паметни за Православната ни черква и за целия ни народ дни са навреме и в детайли документирани. Документиран е и оня ентусиазъм на вярата и благочестието, който неотложно събира пред новооткрития гроб неизброимо голям брой поклонници, славещи и възхваляващи Бога в Неговия дивен ласкател Евтимий – финален по ред, само че първенствуващ съгласно мащабите и значимостта на делото си първойерарх на славната наша Търновска патриаршия. Не закъсняват и чудесата, които Всемилостивият Бог прави посредством Своя ласкател Евтимий Търновски и които са още едно удостоверение за истинността на откритите тогава негови свети мощи.

Всичко това е отразено в периодическия щемпел, а надлежният „ Доклад на комисията по проучване откритието на св. мощи на последния български патриарх Евтимия “ още при започване на декември 1905 година е оповестен в формалния печатен орган на светата ни Православна черква „ Църковен вестник “. През последвалите години тематиката е обсъждана и осветлявана нееднократно и в особено отдадени на скъпото изобретение проучвания. За открития гроб и откритите там свети мощи на последния Търновски патриарх Евтимий пишат както тогава, по този начин и в по-ново време, някои от най-големите и авторитетни имена на родната хуманитаристика.

„ Ала изконният зложелател на човешкото избавление, който постоянно е бил „ измамник и татко на лъжата “ (Ин 8:44), не могъл и този път да не опита да помрачи насладата на Христовото словесно стадо, посаждайки семената на подозрението в достоверността на откритите в Бачковския манастир свети мощи на светителя Евтимий Търновски. И като намерил оръдия на богоборческата си воля в лицето на люде амбициозни – хора, преследващи в Църквата свои персонални и егоистични цели, вместо общоцърковната и общонародна изгода, съумял да провокира дълговременни яростни разногласия, в това число и измежду учени-изследователи, по отношение на направеното от отец-игумена Паисий (Пастирев) изобретение “, се споделя в посланието.

В него се отбелязва, че това подозрение битува и до през днешния ден, а заради това не престават и разногласията върху достоверността на откритите през 1905 година свети мощи на св. Евтимий Търновски. И най-вероятно тези разногласия и подозрения ще не престават още дълго, възпрепятствайки Православната ни черква да стори това, което е длъжна да направи, а точно: да оповести публично и дефинитивно пред Божия народ, пред посестримите православни църкви и пред целия свят истината, че в Бачковската света обител „ Успение Богородично “, оказала се по Божий промисъл финален земен дом на последния ни Търновски патриарх св. Евтимий, и през днешния ден се покоят неговите свети мощи – за възхвала на Божието свято име и за разтуха на всички тези, които с религия прибягват към светите му молебствия пред Божия трон.

Ето за какво, със схващане за своя дълг и своята отговорност пред Бога и пред дивния Негов ласкател св. Евтимий Търновски, а също по този начин и пред поверения му от Бога Негов народ, Светият синод на Българската православна черква – Българска патриаршия през днешния ден приканва за преустановяване на разногласията и различията, като постановява учредяването на нов празник – Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски.

„ Нека този ярък празник да бъде за духовна наслада на светата ни Църква. Светло да украсява с хубостта си богослужебния ни календар и да приканва Божия народ към още по-усърдно осъществяване на Божията свята воля и изпросване на Божията благосклонност по молитвите на Търновския светител Евтимий, покланяйки се към този момент освен пред неговия облик, изписан на светите му икони, а и пред чудотворните свети мощи на този наш отец, патриарх и всеки път правилен покровител пред нашия Всеблаг Небесен Отец.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светия Търновски патриарх Евтимий и на всички Свои угодници от българския християнски жанр Господ Бог обилно да ни дарува Своя мир и Своята обич и да ни укрепва със Своята неоскъдяваща берекет! Честит и блажен празник! “, насочат благослов в посланието си патриарх Неофит и митрополитите от БПЦ-БП.

На 20 октомври, в митрополитския храм „ Св. великомъченица Марина “ в София, Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит посрещна парченце от мощите на св. Евтимий – патриарх Търновски, които бяха изложени за няколко часа за поклонение в храма.

Светинята беше предадена на Негово Светейшество от Величкия свещеник Сионий – свещеник на Бачковския и на Троянския манастир, вътре в храма „ Св. великомъченица Марина “. Той сподели тогава, че частицата от светите мощи на св. Евтимий – патриарх Търновски, беше донесена в София, като тези мощи 620 години не са напускали Бачковската света обител, а в този момент идват да благословят столичния град, благото ни родно място – майка България, и целия ни народ.

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 година в Търново. Надарен от Бога с богати заложби, прекомерно млад Евтимий се отличил със познания и чист нравствен живот. В 1350 година станал духовник в Килифарския манастир под управлението на преподобния Теодосий. По-късно живял няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотил в пещера край столицата. При него се заселили други монаси и се образувал манастирът „ Св. Троица “, който станал огнище на култура и нравствен живот. Там св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги, превел други текстове. В 1375 година бил определен за патриарх и се показал като добър овчар. При завземането на Търново от османските турци той самоуверено се застъпил за народа. Бил изпратен на изгнание в Южна България, където се упокоил към 1402 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР