Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Патриарх Неофит отправи

...
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Патриарх Неофит отправи
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: В Христовото Възкресение е нашата вяра и надежда

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Патриарх Неофит насочи своето обръщение към клира и миряните.

Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Отминаха дните на скръбта и страданията, които и тази година, дружно с цялата Божия Църква, още веднъж съпреживяхме с нашия Господ и Спасител по Неговия път към Голгота, кръстните страдания и тъмнината на хладния гроб. Нощта се превали и в душите и сърцата ни още веднъж се възцарява насладата, благовестена от Архангела в утрото на Пасха: " Няма Го тука, само че възкръсна " (Лука 24:6). Възкръсна, тъй като " в Него имаше живот " (Иоан 1:4) и гибелта не можа да Го удържи.

Възкръсна, тъй като силите на мрака не можаха да Го надвият, само че безсилни пред Неговото божествено всемогъщество стенеха, виждайки Го да раздира античните окови. Възкръсна, тъй като подобен беше Божият домостроителен проект за нашето спасение; тъй като Сам Той, в дните на Своето земно служение, бе споделил на учениците: " Аз пристигнах, с цел да имат живот, и да имат в обилие " (Иоан 10:10).
Земя и небе ликуват и възгласят: " Ден на възкресение е, Пасха е, Господня Пасха! " (Ирмос на Песен 1 от Пасхалния канон). Ден на светлината и живота, на насладата и веселието – ден за празненство и тържествуване. Ден, който Господ е сътворил, за " да се зарадваме и да се развеселим в него " (Пс. 117:24). Ден, в който нямаме право да скърбим, тъй като сме обхванати от всепобеждаващата Божия обич и би трябвало да забравим за всичко това, що ни угнетява и помрачава живота ни, и, като разтворим сърцата си до дъно, на всички " да кажем: братя! и всичко да извиним поради Възкресението " (из Пасхалните стихири).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР