Нефт и отломки от горящ товарен кораб са покрили западното

...
Нефт и отломки от горящ товарен кораб са покрили западното
Коментари Харесай

Шри Ланка пред екокатастрофа - осми ден пожар бушува на кораб с химикали

Нефт и парчета от пламнал товарен транспортен съд са покрили западното крайбрежие на Шри Ланка, оповестява Би Би Си.

Пожарът на контейнеровоза " X-Press Pearl ", плаващ под сингапурски байрак, бушува към този момент осем дни край крайбрежията на страната . Корабът транспортира 1486 контейнера, в това число 25 тона азотна киселина и други химически субстанции. Натоварен е бил на 15 май в индийското пристанище Хазира.

Военноморският флот на Шри Ланка взаимно с индийските военноморски сили се пробват да потушат пожара на фона на растящите страхове от голяма екологична злополука .

Ако корабът потъне, стотици тонове петрол могат да изтекат в морето, което ще окаже неподходящо влияние върху морската флора и фауна.
 Снимка 532668
Източник:

Силното неспокойствие и мусонните ветрове в допълнение попречват интервенцията. Въпреки че огънят е овладян, екипите към момента не могат да се качат на борда на кораба, защото е прекомерно горещо.

Военноморският флот желае да изтегли кораба в по-дълбоки води, само че за задачата специалистите първо би трябвало да създадат оценка на структурата му , с цел да видят дали това ще бъде допустимо.
 Снимка 532669
Източник:

Най-засегнати са плажовете край Негомбо, които са покрити с парчета. Мястото е известна туристическа дестинация. Освен това главното прехранване на по-голямата част от популацията в Негомбо е риболовът. Това значи, че възможен по-сериозен разлив на петрол би бил двоен удар за града . Засега риболовът е неразрешен.

Въпреки че плажовете са покрити с петрол, по-големият проблем сега са отломките, които се състоят най-вече от дребни пластмасови пелети. Еколози сигнализират, че заплахата от тези пелети е, че те се носят по водата и в последна сметка се разпадат в морето, отделяйки огромно количество нездравословни за морския живот микрочастици.
 Снимка 532670
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР