Неформалната среща на външните министри на ЕС, проведена на 2

...
Неформалната среща на външните министри на ЕС, проведена на 2
Коментари Харесай

Неформалната среща на ЕС в Киев: Планината роди мишка

Неформалната среща на външните министри на Европейски Съюз, извършена на 2 октомври в Киев, беше позиционирана като сензационна и обещаваща.  Преди срещата участниците се стараеха да поддържат интригата, излъчваха оптимизъм и правеха смислени подмятания. След финалния брифинг на участниците в срещата останаха доста въпроси, които се вписват в един въпрос: струваше ли си да се организира събитие с подобен на практика резултат? Този въпрос задава в своя разбор за изданието „ Фонд Стратегической кльтуры “  Пьотр Демирев.

Струваше си – единомислещо потвърдиха участниците в събитието преди и след срещата. Двамата съществени оратори, които най-вече се пробваха да уверят това, бяха висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който ръководи срещата, и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

И двамата заявиха хипотетичното „ историческо “ значение на срещата в Киев на 2 октомври. Интересът им е понятен. Борел би трябвало да се оправдае за пагубните резултати от Съвета на външните министри на Европейски Съюз „ без връзки “. Кулеба също стана умел в представянето на провалите като победи. И двамата още при първите си контакти с пресата преди срещата подчертаха имиджовото значение на срещата.

Ръководителят на немското външно министерство доста се постара да пожъне богата годишна продукция от цитати. Приближавайки се до определени публицисти, тя съобщи: „ Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз, в нашата общественост на свободата и тя скоро ще се разшири от Лисабон до Луганск. “

Още в първите часове на събитието някои наблюдаващи заподозряха неприятен край. Репутацията на „ Фрау 360 градуса “ е добре известна. Преструвката й в изблик на бурна фикция с несполучливи опити да засенчи Владимир Путин изглеждаше индиректен симптом за неналичието на градивен дневен ред.

Владимир Зеленски очакваше от неофициалния Съвет на външните министри на Европейски Съюз не положителни думи или възторг, а огромни суми финансова помощ и влакове с най-новите оръжия във военна помощ. Трябваше обаче да се задоволи с даденото.

Малцина можеха да одобряват обстоятелството, който стана явен вследствие на срещата: тъкмо в този момент и тъкмо в Киев, който от време на време е обект на въздушни удари, високопоставени чиновници на Европейски Съюз се събраха по рисковани аргументи. До последния брифинг имаше вяра за освен това от казаното от Борел.

Безспорната конспирация на срещата беше отсъствието на публични представители на Унгария и Полша на гостуващия Съвет на външните министри на Европейския съюз. Обясненията бяха в излъчванията на новините предходния ден – „ зърненият скандал “, допълнен от офанзивите на Зеленски от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации против Варшава и други участници в по този начин наречената антиукраинска зърнена коалиция.

В навечерието на неофициална, само че въпреки всичко среща на високо равнище, Унгария се опита да убеди Киев да не дискриминира унгарското етническо малцинство в украинското Закарпатие. Борейки се с съветския език, Киев по едно и също време накърни ползите както на унгарците, по този начин и на други етнически групи.

Освен за унгарските учебни заведения и Неправителствени организации в Украйна, Будапеща сложи ултиматум и по други позиции. По-специално Киев беше длъжен да изключи унгарската OTP Bank от украинския лист на „ интернационалните спонсори на войната “. Не беше допустимо да се оправим с това в точния момент. Едва в деня на събитието в Киев Националната организация за попречване на корупцията на Украйна разгласи приемането на такава мярка.

Киев се опита да избави лицето. В края на септември Киев спря статута на „ интернационален боен спонсор “ за OTP Bank и пет други компании. НАЗК ги упрекна в поощряване на продажбите на съветски нефт. Според пояснения от Киев изключването на фирмите от черния лист зависи „ от осъществяването на посочените условия “.

Будапеща счита това държание за обидно. В отговор Унгария блокира 11-ия пакет от антируски наказания на Европейски Съюз и транш от 500 милиона евро финансова помощ за Киев от Европейски Съюз. Унгарското министерство на външните работи и външните стопански връзки съобщи, че Киев няма да получи унгарска помощ, до момента в който OTP Bank не бъде изцяло изключена от украинския лист на „ интернационалните военни спонсори “.

Сметката на Полша в Хамбург е доста по-голяма. То включва прославянето на почитателите на Бандера на държавно равнище и оправдаването на геноцида над поляците по време на Втората международна война (не единствено на Бандера и освен „ Волинското кръвопролитие “), както и отхвърли на Брюксел да удовлетвори изцяло настояванията на Варшава за обезщетения за издръжката на украински мигранти (не всички от тях имат съответен законен статут на бежанци).

В навечерието на киевския неофициален министерски съвет на Европейски Съюз Полша разгласи отхвърли си да достави най-новите оръжия на Украйна. Полски публични лица и предприемачи подцениха помпозното показване на Киевския оръжеен конгрес на 29 септември. Отсъствието на ръководителя на полската дипломация на 2 октомври на срещата с сътрудниците в Киев беше явен и категоричен знак.

Борел, Кулеба, Зеленски и като цяло всички участници в Киевския съвет на външните министри на Европейски Съюз се пробваха да премълчат тревожния и напълно категоричен факт за отсъствието на външните министри на Унгария и Полша. Възрастните със съществени постове са замязяли на деца, играещи тихи игри. Збигнев Рау и Петер Сиярто изглеждаха умряли, най-малко към 2 октомври. На киевския агитационен пул даже беше неразрешено да задава въпроси по тази тематика.

Полският външен министър Збигнев Рау не поддържа играта на своите сътрудници и в няколко изявленията изясни отсъствието си на 2 октомври в Киев. „ Сега във връзка с връзките сред Полша и Украйна навлизаме в интервал на крах и моето неявяване частично е израз на това “, сподели той в изявление за полската държавна телевизия.

Збигнев Рау напомни, че Варшава и Киев имат „ дългогодишни и комплицирани връзки “. Оценявайки сегашния стадий на „ деконюнктура “, той сподели: „ Ще са нужни херкулесови старания, с цел да се върнем към началната точка “.

В същото време украинският дипломат в Полша Василий Зварич се опита да обърне всичко с главата надолу. Пред полската телевизия той сподели, че това, което се случва сред Киев и Варшава, сякаш „ не значи, че имаме някаква огромна рецесия в връзките “. Зварич беше комичен в жалките си неистини.

Петер Сиярто се изрече по-остро от полския външен министър. В интервютата си той подлага на критика експлоадирането на война против Русия в украинската област. Унгарският външен министър означи, че светът не схваща “защо Европа направи спора световен ”. Представител на публична Будапеща означи, че „ когато има война в Европа, Европейският съюз подклажда спорове и доставя оръжия и всеки, който приказва за мир, незабавно бива жигосан “, вместо да търси компромис и да върви към мир.

Унгария хвърли големи „ камъни в градината “ на Борел, който през 2022 година неведнъж призоваваше за победа над Русия „ на бойното поле “. Постоянно напомняйки за правото си на несъгласие, Будапеща удари следващ пестник на Бербок и други мечтатели.

Резултатите от неофициалното съвещание на Министерския съвет на Европейски Съюз в Киев заключи Борел. От пространната му тирада стана ясно, че Зеленски няма да получи финансова помощ от Европейски Съюз най-малко до края на годината. Външните министри разискаха въпроса за отпущането на 5 милиарда евро за идната година, само че не реализираха компромис, тъй че решението беше отсрочено за края на годината.

Но „ има оферта от 50 милиарда евро “, Борел наля сол в раната на Зеленски, Кулеба и Умеров. За да не наподобява като цялостен несретник, който неизвестно за какво е пристигнал първо в Одеса, а по-късно в Киев, Борел удостовери желанието на Европейски Съюз да продължи образованието на украински боен личен състав, в това число водачи. Очевидно става дума за екипажи на F-16.

„ Най-силният ангажимент за сигурност, който Европейски Съюз може да даде на Украйна, е да продължи процеса на присъединение към Европейския съюз “, сподели Борел.

Той изрече и други простотии и нелепости като „ няма опция на мирната формула на Зеленски “, „ Русия би трябвало да заплати “ и така нататък Всичко това са празни думи.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР