Недоволството на Мъск от прогреса на контролираната от него Neuralink

...
Коментари Харесай

Мъск иска да купи конкурент в мозъчните чипове


Недоволството на Мъск от напредъка на следената от него Neuralink го тласна към покупката на конкурентна компания (снимка: CC0 Public Domain)

Илон Мъск се е обърнал към разработчика на импланти за мозъчни чипове Synchron с предложение за евентуална инвестиция, защото личната му компания Neuralink се оказва изоставаща в конкуренцията за свързване на човешкия мозък непосредствено с машините.

През последните седмици Мъск е разискал евентуална договорка с създателя и основен изпълнителен шеф на Synchron Томас Оксли, заяви Ройтерс, като се базира на „ четирима души, осведомени с въпроса “.

Synchron, чиято централа е в квартал Бруклин, Ню Йорк, към този момент изпреварва Neuralink в процеса за извличане на регулаторно позволение за своите устройства. Все още в управлението на компанията не е взето решение дали да бъде призната въпросната „ инвестиция “ и към този момент няма сигурност за договорката.

Предложението идва в миг, когато Мъск, който е също основен изпълнителен шеф на производителя на електрически коли Tesla и на разработчика на ракети SpaceX, изрази отчаяние пред чиновниците на Neuralink от бавния им прогрес.
още по темата
Още през 2019 година той сподели в обществена презентация, че Neuralink, която започва през 2016 година, ще се стреми да получи регулаторно утвърждение до края на 2020 година След това разгласи на конференция на Wall Street Journal в края на 2021 година, че се надява да стартира тествания върху хора тази година. Нито едно от тези планове не се случи.

Основана през 2016 година, Synchron е създала мозъчен имплант, който не изисква пробив в черепа, с цел да бъде конфигуриран, за разлика от продукта на Neuralink. Неговата цел е да помогне на парализирани пациенти да работят с цифрови устройства единствено с мозъка си.

Миналия месец Synchron мина значим стадий от плана си, като вгради устройството на пациент в Съединените щати за първи път. Фирмата получи позволение от FDA за тествания върху хора през 2021 година и приключи изследванията при четирима души в Австралия.

Synchron има към 60 чиновници и е привлякла към 65 милиона $ от вложители до този миг. Neuralink е по-голяма компания, с 300 чиновници и набрани 363 милиона $ от вложители до момента.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР