Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно

...
Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно
Коментари Харесай

Продължава недоволството срещу промените в приема след 7 клас

Недоволство против промени, предлагани от просветителното министерство, което предлага последователно административно увеличение на приема в професионалните гимназии. Целта съгласно просветителния министър е в тях да се образоват повече възпитаници, с цел да се обезпечават повече фрагменти за бизнеса. Конкретният образец е от Враца, където родители и възпитаници стачкуваха против смяната, която лимитира приема в елитните гимназии.


С към 1000 са намалели учениците в община Враца през последните 6 години. Местният бизнес изпитва изострен дефицит на експерти със приблизително обучение.
Иво Върганов, притежател на компания: Враца е чист донор на млади деца и на младежи, които завършат тук междинното си обучение, не престават висшето си някъде другаде и изобщо не се връщат в нашия град.
В опит да задоволят потребностите на бизнеса регионалната администрация и общината оферират следващата година в града да има по-голям банкет в професионалните, за сметка на елитните гимназии. Родители и възпитаници обаче не са съгласни.
Гергана Николова - ученичка: Искам сестра ми също да може да учи в профилирана паралелка, да стане юрист или лекар. А не да я вършим в някой от техникумите и да не може да избере какво да прави.Цветан Илиев, родител: Процесиите са доста значими, само че разпределението би трябвало да става на база на свободния избор.
Според министър Красимир Вълчев при разискването на приема в гимназиите за област Враца е открит баланс. По думите му в идващите години всички деца ще имат по-голяма потребност от тапия за подготовка.
Красимир Вълчев - министър на образованието: При изменящ се пазар на труда, при дефицита на работна мощ, който се чака да се задълбочи в България ние имаме потребност от увеличение на броя на учениците с професионално обучение.
Вълчев изясни, че приемът в гимназиите се дефинира на регионално равнище, съгласно потребностите на съответния район.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР