Недоволни българи излязоха на улицата.Производители на плодове и зеленчуци от

...
Недоволни българи излязоха на улицата.Производители на плодове и зеленчуци от
Коментари Харесай

Производители на плодове и зеленчуци от цялата страна излязоха на протест

Недоволни българи излязоха на улицата.

Производители на плодове и зеленчуци от цялата страна излязоха на митинг. Близо 300 души блокираха за малко кръстовището пред граничния пункт " Дунав мост " при Русе.

Според протестиращите, предлагането на земеделското министерство обрича сектора на банкрути. Много от ангажираните в производството на плодове и зеленчуци се отхвърлят от бизнеса си, защото не могат да се оправят финансово.

" Очакваме тази година производителите да не могат да завършат сезона, тъй като всички горива, всички препарати за растителна отбрана са на извънредно високи цепни. Ако не получим финансиране от най-малко 150 лева на декар, ние не можем да оцелеем този сезон ", изрично съобщи за " България Он Еър " ръководителят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

Протестиращите упорстват в техния отрасъл помощта да е 50:50, а не 60:40.

" Държавата би трябвало да реши дали ще подкрепя секторите, които създават храна, или ще подкрепяме другите производители. Ние се борим в един бюджет с огромните площи от лозя и с розите. И да ни дадат единствено 40 % от бюджета на плодове и зеленчуци, за нас това е обидно ", сподели Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

Ако от земеделското министерство не се вслушат в настояванията им, производителите ще изискат и оставки, пише
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР