Недоволен клиент натопи хитов ресторант в Пазарджик, предизвика проверка и

...
Недоволен клиент натопи хитов ресторант в Пазарджик, предизвика проверка и
Коментари Харесай

Клиент мъсти на ресторант за чорба с умряла хлебарка

Недоволен клиент натопи хитов ресторант в Пазарджик, провокира инспекция и навлече санкция на заведението. Повод за това станала чорба с... хлебарка.

Чорбата с умряла хлебарка била сервирана в ресторант за бързо хранене, който е един от най-популярните в регионалния град. Неприятната изненада вбесила клиента, който незабавно вдигнал на крайник институциите и провокирал инспекция. Заведението било осъдено с санкция, която от компанията притежател несполучливо пробвали да апелират - глобата е доказана с дефинитивно решение на Административния съд в Пазарджик.

На 17 октомври 2019 година мъж се обадил в Областната дирекция по сигурност на храните и съобщил, че е ял чорба, в която разкрил неприятното насекомо. После останал на мястото си и изчакал да дойдат инспекторите. По-късно, към този момент в правосъдната фаза на разногласието, се явил и като очевидец в съда, където удостоверил думите си.

При провокираната инспекция в наличието на салонния шеф били огледани работните пространства, където били открити още вредители и следи от тях, в това число по хладилните пространства, сочи се в констатациите на инспекторите, отзовали се на сигнала.

Актът в размер на 1000 лв. бил формиран по текст от Закона за храните, който е анулиран на 9 юни 2020 година, само че бил настоящ все още на нарушаването. Това се споделя пък в претекстовете към решението, с което наказателното разпореждане е доказано, а жалбата на компанията притежател отхвърлена като неоснователна. Нарушителят ще би трябвало да заплати и 120 лв. разходи по делото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР