Недоверието към роботакситата нараства, не са способни да предвиждат какво

...
Недоверието към роботакситата нараства, не са способни да предвиждат какво
Коментари Харесай

Безпилотните коли ще станат супер-безопасни, по-нататък

Недоверието към роботакситата нараства, не са способни да плануват какво може да се случи на пътя

Автономните коли не могат да са прозорливи като действителните водачи и това спъва развиването им (снимка: CC0 Public Domain)

Пореден случай с блъснат човек на улицата сложи въпроса за сигурността на пътя при придвижване на самостоятелните коли. Очакването, че безпилотните транспортни средства ще покачат сигурността, към този момент не се оправдава.

Инцидентът, станал мотив за полемика, е комплициран – в него вземат участие и пешеходец, и безпилотна кола, и елементарен автомобил с човек-шофьор. Известен брой коли чакат на червен светофар на кръстовище. В лявата лента има автомобил, ръководен от човек, в дясната – празно роботакси. Светофарът светва зелено. Двете коли потеглят напред към кръстовището. Роботаксито наблюдава пешеходеца начело, следейки го с триъгълник на екрана на компютъра. Пешеходецът е жена, излизаща на пътното платно от дясно, пресичайки пътя на приближаващото се роботакси. То чака. Тя освобождава дясната лента, където се движи роботаксито, и към този момент е съвсем в средата на кръстовището, когато бива ударена от колата, ръководена от човек – в лявата лента. След първичния удар дамата е отхвърлена назад към дясната лента, където е прегазена от преди малко потеглилото роботакси.

Инцидентът още веднъж разпалва дебата за сигурността и безпилотните коли. От тях се чака да вършат три неща, сходно на хората: да виждат околната среда, да плануват какво ще се случи и да вземат решение какво да вършат. Но по какъв начин? Нима биха могли безпилотните коли да плануват какво ще се случи, като нямат инстинктите на човека-водач?

Обещанието, че колите без водачи ще бъдат по-безопасни от водачите, е съвсем цялата основа на развиването на технологията. Очакванията обаче не се удостоверяват, а този най-скорошен случай евентуално ще утежни неналичието на доверие, без значение кой ще се окаже отговорен.

Разследването тече, само че специалисти споделят, че роботиксито евентуално е работило по този начин, както е било подготвено, като е натиснало спирачките сега, в който засича затруднение – в този случай тялото на пешеходката, откакто е била блъсната от другата кола.

„ Когато види нещо рисково да се случва на пътя, рационалният водач би понижил като защитна мярка “, сподели специалистът по самостоятелни коли Филип Купман, доцент в университета Карнеги Мелън. Това е и логиката, записана „ сред редовете “ на законите за придвижване по пътищата – да сме бдителни, да сме внимателни, да сме нащрек какво биха могли да създадат близките. При шофиране „ би трябвало да предвидите държанието на всички обекти, с които бихте могли да влезете в контакт “, прибавя Джон Крафчик, някогашен основен изпълнителен шеф на Waymo.

Това е умеене, което самостоятелните коли няма по какъв начин да имат. Те вземат решения единствено въз основа на това, което са програмирани да вършат.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР