Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери,

...
Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери,
Коментари Харесай

Над 4000 учители ще се пенсионират през 2018 г

Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери, с неправоспособни учители или в образованието влизат учители, които остават такива за година или дори за по-малко. Това е знак за проблем в политиката и то освен фиктивен, а е обезпокоителен феномен за деградация на отношението и респекта към образованието. Показателно е, че през 2018 година ще се пенсионират над 4000 учители, а желанието на младите по възраст учители не се е трансформирало по отношение на предходната година и е в границите на 1 % от общия брой на учителите. Това се споделя в позиция за дефицита на педагогичен експерти от Синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа ".

 

В нея се отбелязва, че в случай че като народ се примирим с чувството, че специалността на учителя е лесна, налична и допустима с едногодишна преквалификация, това ще подсигурява неминуем крах на просветителната система. По мотив концепцията бъдещите учители да се приготвят за специалността по " бърза писта ", единствено за няколко месеца, от синдиката разясняват, че ще се подсигурява още по-голям срив в образованието. Те декларират, че е неприемливо подготовката на бъдещите педагогичен експерти, които имат задачата да трансфорат детето в персона, да приготвят бъдещето на страната, да бъде в границите на подобен къс период.

" Това подухва мемоари за ПУЦ, Рабфак и за други, разгромяващи образованието практики от социализма. Несериозно е и е безконтролно дори да се допусна, че човек, изграждащ индивиди, може единствено с къс курс и с едногодишна подготовка да бъде пълностоен и да извърши своята обществена и професионална роля. Такава политика ще промени радикално визията и вековните обичаи за тази значима и ценена в доста страни специалност, се показва в позицията.

От синдиката означават в нея позитивното изпитание на държавното управление и на МОН, в лицето на министър Красимир Вълчев, за нарастване на учителските заплати, само че показват, че " даже и при 2000 лв. учителска заплата, това няма да докара до привличане на най-хубавите учители и да ги задържи в просветителните институции, в случай че не се преодолеят косвените аргументи за отбиване от специалността ". Без смяна на връзките с родителите, с публичните институции, без помощта на държавното управление в битката с световните проблеми, специалността на учителя няма да се възроди, е мнението на синдиката.

В позицията на Синдиката " Образование ", с ръководител Юлиян Петров, се показва, че не се приема за устойчива политиката за подготовка на учители - магистри, която кореспондира с по-къс период от пет години или 300 заема. Толерираме образуването на Национална стратегия за подготовка и рехабилитация на учителите, която би повишила интереса към специалността, декларират от синдиката.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР