Недостигът на персонал е сериозен проблем за качеството на социаните

...
Недостигът на персонал е сериозен проблем за качеството на социаните
Коментари Харесай

Качеството на социалните услуги страда от липсата на кадри

Недостигът на личен състав е сериозен проблем за качеството на социаните услуги. Това демонстрират данните от първия по рода си разбор на Агенцията за качеството на обществените услуги (АКСУ) за положението и успеваемостта на обществените услуги през 2021 година Документът съдържа информация и заключения по отношение на организацията и ръководството на обществените услуги, постигнатата успеваемост и резултати, структурата и развиването на чиновниците в тях.

В разбора се показва, че обществената работа в някои услуги от резидентен вид и домовете за пълнолетни лица с увреждания, даже и да има подобаващи експерти, се свежда само до задоволяването на базови потребности, като хранене, поддържане на хигиена и сън, което е извънредно незадоволително за потребителите . Те се усещат непълноценни и това ускорява чувството им за обществена изолираност.

Като проблеми се регистрират текучеството и дефицитът на чиновници за обществените услуги. Предвид естеството на работата и ниското възнаграждение на труда, мъчно се набират подобаващи фрагменти в обществената сфера, изключително в дребните обитаеми места . Този проблем регистрират 95 общини за общо 1 012 обществени услуги. Отчита се дефицит на квалифицирани експерти и медицински експерти. Основните аргументи за това са ниското възнаграждение на труда в обществената сфера, водещо до демотивация измежду чиновниците, както и естеството на работа. В огромна част от услугите има непълен брой образования и супервизии, с което не се обезпечава спомагателна професионална поддръжка и опция за повишение квалификацията и професионалната подготвеност на чиновниците. Този проблем регистрират 92 общини за общо 934 обществени услуги.

Установени са единични случаи на ограничение или нарушение правата на настанени консуматори , като да вземем за пример използване на рестриктивни ограничения и средства за надзор на държанието на потребителите, оказано физическо принуждение върху потребителите или чиновниците в обществената услуга от проблематичен консуматор и други

Частните снабдители на обществени услуги имат все по-голяма роля за обезпечаването на достъп до разнородни услуги за потребителите, като 17 % от всички обществени услуги се дават и финансират от частни снабдители. Предоставянето на 23 % от обществените услуги държавно делегирана активност също е предоставено на частни снабдители. 59 % от общия брой обществени услуги се финансират от страната и обгръщат 65 % от потребителите.

88 % от общините в страната регистрират, че дават налични обществени услуги , т.е. налична е добра пътна инфраструктура, услугите са на централни и отзивчиви места, има обезпечен достъп до обществен превоз или обезпечен превоз от и до обществените услуги, има налична среда според условията. На обособени места има проблем с достъпа при зимни условия за стеснен интервал от време. Нисък е делът на обществените услуги, тествани от чиновници на АКСУ, които нямат обезпечена пожарна сигурност. Достъпна среда в постройките на услугите се следи в над 70 % от тях. Във всички тествани обществени услуги има издадени заповеди за одобряване на устав за работа в изискванията на пандемия от Covid-19 и проект с ограничения, периоди и виновни лица за попречване и предварителна защита на риска от заразяване.

Анализът демонстрира, че мрежата от обществени услуги в България е добре развита и обгръща всички обитаеми места от градски вид, както и над 200 села . Най-голяма е концентрацията на предоставяните услуги, както по тип, по този начин и по количество, в столицата и огромните регионални центрове – Пловдив, Варна, Велико Търново и други

В множеството обществени услуги, обект на разбора, има подписани контракти сред потребителите и доставчика на обществената услуга и направени самостоятелни проекти за поддръжка. Храненето – където е обезпечено такова – се прави по авансово направено и одобрено меню, като за консуматори с открити характерни болести, изискващи диетично хранене, с изключение на главните три хранения дневно са обезпечени в допълнение една или две междинни закуски. В огромна част от тези услуги, седмичното меню се изготвя с присъединяване на потребителите.

Потребителите на резидентните услуги имат персонален доктор и обезпечен достъп до външни експерти. В огромна част от тези услуги са обезпечени 24-часово здравно наблюдаване и грижа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР