Недостиг на 10 млн. здравни работници до 2030 г. прогнозира

...
Недостиг на 10 млн. здравни работници до 2030 г. прогнозира
Коментари Харесай

СЗО: Недостигът на медици е сериозно предизвикателство навсякъде по света

Недостиг на 10 млн. здравни служащи до 2030 година предвижда генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус в заключителното си изявление пред Петия световен конгрес за човешките запаси в опазването на здравето, който се организира в навечерието на 7 април – Световния ден на здравето. Въпреки тази недобра вероятност обаче доктор Гебрейесус означи, че това е значително усъвършенстване по отношение на недостига от 18 млн., който организацията е планувала през 2016 година

Той прикани страните да извърнат особено внимание на ролята на дамите, които съставляват две трети от работната мощ в опазването на здравето и грижите.

„ Твърде малко дами заемат управителни длъжности в бранша на опазването на здравето и има 24% разлика в заплащането сред половете “, акцентира водачът на организацията.

От началото на Коронавирус пандемията повече от един на всеки трима медици е страдал от тревога и меланхолия, а половината са претърпели прегаряне, уточни още генералният шеф на СЗО. Той бе безапелационен, че дефицитът води до спомагателен напън върху работещите сега медици, като основава стрес на работното място и визира по едно и също време физическото и психологичното им здраве.

„ Изправени сме пред огромни провокации, които изискват сериозен отговор “, призна доктор Гебрейесус.

Той заключи рекомендациите на СЗО – медиците да бъдат предпазени от принуждение и дискриминация с всички вероятни средства, да бъдат обезпечени вложения в тяхното обучение и професионално израстване, да бъдат обезпечени безвредни и почтени условия на труд за тях при съблюдаване на трудовите им права.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР