Недостиг или спад на цените на горивата през новата година.

...
Недостиг или спад на цените на горивата през новата година.
Коментари Харесай

Недостиг или спад на цените на горивата през новата година

Недостиг или спад на цените на горивата през новата година. Влязохме в 2023 година в среда на неустановеност по доста линии. Това сподели пред NOVANEWS икономистът Кузман Илиев.

По думите му в капиталоинтензивните браншове като строителството за 9 месеца има спад с 9% в продукцията.
„ Кризата въздейства на пазара на недвижимите парцели,
а оттова стартират да се тормозят хората дали ще си запазят работата.

Отстъпката за горивата не взема решение нищо, хубаво е да платиш по-малко, само че не е определящо.

В един миг можем да имаме дизелова рецесия, която да касае промишлеността и храната.
Не знаем дали ще имаме количествата петрол,
което да се преработи в рафинерията. Алтернативни количества можем да внасяме от Саудитска Арабия, това изисква логистика. Европа е в доста тежка обстановка поради тавана на цената на петрол, от тази ресурсна война ще страдат елементарните хора “, изясни той.

Според него високата цена е по-малкото зло, тъй като ресурсът може да го няма в бензиностанциите.

„ Досега 50-60% от дизеловите артикули идваха от Русия. Самите американци си споделят, че при тези високи цени и комплицираната зимна конюнктура, може би ще понижат количествата на полутечен газ. Така няма да можем да си заредим газохранилищата в Европа, ще има недостиг към 30 милиарда, а може и повече.
Влизаме в поредност зими, ще е въпрос
на стратегическо мислене да се обезпечат количества газ. Катар и Алжир са алтернативата, по тази причина би трябвало да сме дипломатични с тях “, безапелационен е Илиев. И добавя, че е нужно да се построи нова АЕЦ.

Икономистът Румен Гълъбинов счита, че би трябвало да се види дали обезщетенията за тока би трябвало да продължат по същия метод.
„ Да, ние би трябвало да догонваме пенсиите и
минималната заплата, само че дали би трябвало да се усилват в този момент едновременно? Не е ли по-добре да се раздели сумата по нарастването с няколко месеца? Ако продължаваме да финансираме всички увеличени разноски в страната с нов дълг, дали следващата година по това време няма да приказваме за увеличение на налози? “, попита той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР