Недостатъчният брой медицински сестри е основен проблем в човешките ресурси

...
Недостатъчният брой медицински сестри е основен проблем в човешките ресурси
Коментари Харесай

Сербезова: Недостатъчният брой на медсестрите е от основните проблеми в здравеопазването

Недостатъчният брой медицински сестри е главен проблем в човешките запаси в системата на опазването на здравето, сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова по време на парламентарния надзор.

По думите й казусът се задълбочава и поради това, че през последните 20 години се утвърждават повече места за компетентност " Медицина " в сравнение с за медицински сестри.

Трябва да се намерения върху въпросите за свръхнатоварването на медицинските сестри, както и за въвеждане на наложителни критерии в лечебните заведения за съотношенията лекари - медицински сестри, медицински сестри - болнични кревати, медицински сестри - пациенти. Общите грижи биха могли да се правят от болногледачи и това би помогнало в работата на медицинските сестри.

За потребностите от фрагменти измежду лекарите в системата на опазването на здравето министър Сербезова уточни, че с нормативни промени е усъвършенстван процесът за установяване на местата за специализация, финансирани от страната и те към този момент се утвърждават два пъти в годината.

По данни от 2021 година за потребностите в региона на незабавната медицина са нужни 205 лекари, а специализантите са 50, нужни са 65 инфекционисти, а специализантите са 24, нужните лекари по вътрешни заболявания са 123, а специализантите са 41, по трансфузионна хематология са нужни 32-ма, а специализират 28, за правосъдна медицина са нужни 25, а специализират 12, за обща и клинична патология са нужни 42, а специализират 40, за педиатрия са нужни 166, специализират 172-ма, уточни министър Сербезова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР