Недофинансираната инфраструктура вече е сериозен рискХакерски инцидент във Флорида повдигна

...
Недофинансираната инфраструктура вече е сериозен рискХакерски инцидент във Флорида повдигна
Коментари Харесай

Хакер се опита да отрови водата на градче във Флорида

Недофинансираната инфраструктура към този момент е сериозен риск

Хакерски случай във Флорида повдигна ред въпроси за дигитализацията и сигурността
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакер е проникнал в компютърната система на ВиК оборудване, което обезпечава питейната вода за градче с към 15 000 души покрай Тампа, Флорида. Незнайният кибер-майстор се е опитал да добави рисково равнище от добавка за надзор на състава на водата във водоснабдителната мрежа на Олдсмар. Опитът му е осуетен, само че казусът сложи на дневен ред редица въпроси по отношение на дигитализацията и сигурността.

Служител на ВиК сдружението е бил на работното си място и е следил компютъра, когато забелязал, че нещо се случва – изскочил прозорец и дозата почнала да се трансформира, описа локалният шериф Боб Гуалтиери, представен от. Първоначално намесата на външното лице била видяна в петък сутринта към 8 часа.

Операторът на инсталацията за филтриране на водата на градчето Олдмар забелязал, че някой има отдалечен достъп до системата, която той следи. Системата обаче била съзнателно настроена по този начин, че част от софтуера да разрешава далечен достъп, с цел да може съответни „ упълномощени консуматори да отстраняват систематични проблеми, разяснява Гуалтиери. В този случай отдалечената интервенция била къса.

По-късно обаче, към 13:30, операторът забелязал, че лицето, което има далечен достъп, бърка в програмата за надзор на качеството на водата. Хакерът трансформирал дозата на натриевия хидроксид от към 100 елементи на милион до 11 100 елементи на милион, споделя шерифът.

Натриевият хидроксид е прочут още като луга. Химичното вещество нормално се употребява в дребни количества за надзор на киселинността на водата, което е потребно за предварителна защита на корозията на тръбопроводите, само че при по-високи равнища е рисково за консумация. Може да провокира изгаряния на кожата и изключително очите. В огромни количества може да бъде гибелен при усвояване. Концентрация от 11 100 на милион е точно такава смъртоносна доза.
още по тематиката
Операторът, следил компютъра – както се чака от него – и забелязал смяната. Той бързо алармирал до своя началник, който пък се обадил на шерифа.

ВиК компанията съумяла бързо да поправя количеството на добавката, тъй че в последна сметка случилото се няма нездравословно влияние върху водните запаси на градчето. Кметът на Олдсмар Ерик Зайдел съобщи на конференция в понеделник, че засегнатото оборудване разполага и с други средства за надзор, които биха предотвратили неусетно нахлуване на рисково количество луга във водопровода.

По случая към този момент тече следствие. Местната полиция обаче далновидно предизвести, че случилото се би трябвало да се чете като „ сигнал за пробуждане ”.

Експерти споделят, че общинските ВиК и други комунални сдружения могат да бъдат лесни цели за хакерите, защото компютърната инфраструктура на локалните управляващи нормално е незадоволително финансирана. Този проблем съществува освен в Олдсмар и освен в Съединени американски щати, само че съвсем на всички места.

Робърт М. Лий, основен изпълнителен шеф на Dragos Security, експерт по уязвимостите на индустриалните системи за надзор, съобщи, че отдалеченият достъп до индустриални системи за надзор като тези за пречиствателните станции за вода стават все по-често срещано събитие. „ Тъй като промишленостите стават повече цифрово свързани, ние ще продължим да сме очевидци на това по какъв начин от ден на ден ще стават обект на сходни офанзиви и все по-голямо ще е към въздействието, което нападенията имат върху обществото ”, разяснява Лий.

Тара Уилър, помощник от киберсигурността в Харвард, споделя, че комуналните сдружения би трябвало да вземат всички вероятни защитни ограничения, когато употребяват технология за далечен достъп за нещо толкоз значимо като водоснабдяването. „ Системните админи, отговарящи за съществени цивилен инфраструктури като ВиК и оборудванията за филтриране на вода, би трябвало да подсигуряват сигурността… по този начин, както подсигуряват сигурността на водата в личните си кухни ”, разяснява Уилър пред Асошиейтед прес.

„ Понякога, когато хората основават местни мрежи, те не схващат заплахата от погрешно конфигурирана и недобре предпазена поредност от свързани с интернет устройства ”, добавя тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР