Не знам. Така служебният образователен министър Николай Денков отговори на

...
Не знам. Така служебният образователен министър Николай Денков отговори на
Коментари Харесай

Николай Денков: Целта е повече деца да са в клас

Не знам. Така служебният учебен министър Николай Денков отговори на въпрос на Българска национална телевизия дали ще бъде в постоянното държавно управление , определено от 47-ия парламент. Той е помолен е да помогне с визия от Кирил Петков и Асен Василев, само че не знае дали ще продължи да бъде на този пост и след финала на служебния кабинет " Янев - 2 ".

За обезпечаването на проби за децата, с цел да могат да учат присъствено, Денков сподели, че задачата е да има повече деца в класните стаи. Това разрешава повече паралелки. Където има опция да подсигурим образование, ще бъде със същия ритъм, с който върви присъственото образование, при онлайн образованието ще има и спомагателна помощ за децата , стана ясно от думите му.

В момента от 1-ви до 4-ти клас към 90% от децата са в клас. 63% от децата от 5-ти до 12-ти клас учат присъствено. Искаме още деца да влязат в клас. Причините някои деца да останат вкъщи - едните идват от родителите, които имат известни подозрение. Другите са от огромните възпитаници - 11 - 12 клас, които посвикнаха да са в къщи.

Денков призна, че при скоростните промени - онлайн или присъствено образование, решавани от през днешния ден за на следващия ден със заповед на здравното министерство стресът е главно върху родителите - те, както и учителите бяха сложени в сложна обстановка. Промяната в този момент влиза от идната сряда, а не от през днешния ден за на следващия ден. Целта до коледа 80-90% и от огромните възпитаници да са в класните стаи.

Събираме проби за ковид за по-следващата седмица. От битка от през днешния ден за на следващия ден сме в битка от тази за по-следващата седмица, сподели Денков.

Той удостовери, че при решението на доставките за проби за възпитаници, специалистите на МОН са били помолени да изоставен при обсъждани цени и доставки в Министерство на здравеопазването. Това е правилно, сподели Денков, само че той не вижда връзка сред това и влизането на Антикорупционната комисия в Министерство на здравеопазването.

" Нямаме освен представители в комисията, нито директен допир с компаниите, които доставят тестванията. Нямам визия дали това закъснение е заложено в контракта (към МЗ) ", сподели Денков. Основното е, че неналичието на проби породиха напрежение сред родители и учители. В петък научават, че в понеделник децата ще са на учебно заведение . Влязохме в разменени функции - аз желая децата да са в учебно заведение, само че те не могат да влязат, тъй като е нарушена заповед на Министерство на здравеопазването. Да оправим връзки сред институциите, няма значение кои са министрите ", сподели Денков.

Той още веднъж прикани измененията да не са от през днешния ден за на следващия ден. Решенията да се вземат седмица, най-малко три дни авансово, прикани Денков.

" Ако нямаме тежка вълна през идната календарна година, не чакам удължение на образователната година . По съответни тематики, съответни предмети ще има спомагателна работа - с съответни възпитаници ", сподели служебният учебен министър.

Ако има висока вълна на заболеваемост, тогава ще обсъждаме разновидности, добави той.

" Моето мнение е да се върви към по-ранен старт на образователната година. Ние започваме най-късно от цяла Европа - по-малко време, само че и по-малко ваканции в хода на годината. По-ранното пускане ще помогне и за повече ваканции ", изясни той.

Денков изясни, че задачата е да има високи заплати на учителите. Заложеното в съдружното съглашение 120-125% учителските заплати по отношение на междинната за страната. Направили сме нашето предложение към МФ и тези оферти би трябвало да влязат в Народно събрание.

Доходите на учителите би трябвало да порастват с предвидими стъпки - ние сме в интервал на промяна на поколенията, това са едни от най-масовите специалности Ние би трябвало да притеглим и да задържим най-хубавите студенти.

Много от хората, които се изричат против делегираните бюджети, не знаят по какъв начин се финансира просветителната ни система . Парите се разпределят и по отношение на броя паралелки, уязвими деца,.Делегираните бюджети са разпределени по този начин, че да обзет повече възпитаници, единственият сериозен съставен елемент е неналичието на съставен елемент за качество - да надгради финансирането при по-високо качество и да подкрепя при по-ниско качество.

Училищата от дълго време не са свързани с черната дъска, има 2 процеса - софтуерното обновяване, вторият - учителите да бъдат подкрепени да са в крайник, свързани със системата. Заедно с технологията да бъдат подкрепени в тяхната подготовка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР