Не знам кога ще получим първия транш, може би след

...
Не знам кога ще получим първия транш, може би след
Коментари Харесай

Хампарцумян: Когато забогатеем, можем да позеленеем колкото си искаме

" Не знам по кое време ще получим първия транш, може би след 2-3 месеца най-рано. Резултатите от един подобен проект ще се видят след 3 до 5 години, в случай че е резистентен. Иначе просто едни пари ще се похарчат. Важно е тези пари да отидат в нещо, което е стабилно, а не да се наредят на паркингите на скъпите заведения под форманта на първокласни коли ", съобщи ръководителят на Българския конгрес на бизнес водачите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че моментът е подобаващ България да се възползва от интервала, в който всички вериги за доставки се пренареждат поради резултатите от рецесията.

" Това би ни дало късмет да имаме по-добро място на масата на европейската стопанска система ", уверен е Хампарцумян.

Финансистът е оптимист за бъдещето на въглищните централи. Той разтълкува думите на заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс като знак, че избраната дата за закриване на централите ни е условна.

" Вероятността повече хора да изискат по-късна дата съществува. Европейската стопанска система не е готова за бърз зелен преход. Ако преместите фосилните горива и газ от центъра на Европа във Варна и Букурещ, световният топлинен баланс няма да се промени ", съобщи Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Според него различните източници на сила не са толкоз устойчиви. Един голям център на данни да се зарежда единствено с вятър или слънце - няма по какъв начин да стане. Той работи 24/7 - пада Фейсбук и светът блокира.

" Ние, в случай че желаеме да сме част от тази съвременна инфраструктура, би трябвало да имаме доста евтина и устойчива сила. Каквото и да създадем зелено е хубаво, само че преди да " позеленеем " би трябвало да забогатеем като страна. И когато забогатеем, можем да позеленеем колкото си желаеме ", разяснява събеседникът на Ганиела Ангелова.

Той акцентира, че гръбнакът на енергийната ни система би трябвало да бъде от устойчиви енергийни източници.

" Ние би трябвало да си съберем главите и да решим какво вършим. Решението за два нови реактора в АЕЦ " Козлодуй " не може да се вземе от едно държавно управление. Трябва дълготрайна политика, която да ни докара към по-добро ", съобщи Хампарцумян.

Той поддържа помощта на страната към предприятията поради по-скъпия ток, само че акцентира, че това е краткотрайна мярка.

" Това би трябвало да бъде оранжева лампа, която да светне преди алената. Ако тези предприятия имаха дълготрайни договори с доставчика на сила, нямаше да страдат толкоз ", добави финансистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР