Не знам дали България изобщо е искала да се запъти

...
Не знам дали България изобщо е искала да се запъти
Коментари Харесай

Бивш министър разкри при кои правителства България е искала да приеме еврото

" Не знам дали България въобще е желала да се запъти към Еврозоната, че да не е съумяла. За мен от 2005 година до момента, откогато подписахме контракта за влизане в Европейски Съюз, имаше единствено два момента ръководещите най-малко споделяха, че желаят да влязат в Еврозоната – това е при започване на кабинета " Борисов I “ и през 2020 година в края на кабинета " Борисов III “. Тогава казвахме, че желаеме. През всички останали времена аз не съм схванал, че желаеме. “

Това съобщи в студиото на " Добро утро, Европа “ по " Евронюз " някогашният министър на стопанската система Николай Василев. По неговите думи ръководещите през последните 15 години поддържат приемането на еврото единствено на думи.

Къде има бяха законите, къде са им бюджетните дефицити и какво направиха с инфлацията? От приказки изгода няма.

" Да разделим хората, които са срещу (приемането на еврото – бел. ред.) на групи. Първите са евразийци – те по принцип не желаят България да бъде част от западната цивилизация във всичките ѝ съставни елементи – НАТО, Европейски Съюз, преди бяха срещу валутния ръб, в този момент срещу излизането от него “, уточни още Василев. Според него втората група от хора са тези, които просто са пасивни.

Василев счита, че за България е било по-добре да влезе бързо в Еврозоната незабавно след нейното приемане в Европейски Съюз.

" Служебното държавно управление си гласоподава едни 10 млн. лв. за информационна тактика. Вие да сте видели връзка за 10 лв.? “, попита икономистът.

" Кое държавно управление след 2005 година изясни, че Еврозоната е нещо позитивно? “, сподели още Василев.

Абсолютно няма такова нещо, че щяло да има инфлация след влизането в Еврозоната. И в България няма да има и когато това се случи, два месеца по-късно няма да е вест, никой няма да се извини, че е приказвал 20 години нелепости. Няма да има инфлация, в случай че влезем в Еврозоната. Инфлация има и в този момент без Еврозона.

По думите на Василев инфлацията е значим въпрос, само че тя е разследване на цялостната бюджетна и икономическа политика през последните две години, когато нещата са изтървани.

" България беше за образец в бюджетно отношение цяло десетилетие. Ние цяло десетилетие отговаряхме на всички критерии за влизане в Еврозоната и го проспахме “, акцентира икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР