Не всичко е това, което изглежда. Тази максима важи за

...
Не всичко е това, което изглежда. Тази максима важи за
Коментари Харесай

Неща, които консумираме всеки ден, а дори не подозираме как са направени

Не всичко е това, което наподобява. Тази максима важи за доста неща в това число за храна, защото другите артикули които наподобяват здравословни, не постоянно са здравословни.

Класификация на храните

Храните, считани за естествени са тези, които се получават непосредствено от растения (плодове, бобови растения, зеленчуци, корени и грудки) или от животни (яйца) и които са добити за консумация без да са претърпели промени, защото произлизат от природата.

В минимално модифицирани са тези, които са били подложени на дребни процеси като разчистване или премахване на негодни за консумация или нежелани елементи, заледяване, сушене, пастьоризация, заледяване и ферментация, само че на които не са били добавени сол, захар, мазнини и други субстанции..

Те включват зърнени култури, маслодайни семена, мляко, брашно, месо и кафе.

Кулинарни съставки

Тази категория включва растителни масла, мазнини, сол и захар, всички те се извличат от естествени храни посредством процеси като сплескване, мелене, смачкване, пулверизиране и пречистване. Те са виновни за разнообразяването и превръщането на храната в по-вкусна, без тя да бъде хранително небалансирана.

Преработени храни

Когато към естествена или минимално обработена храна се прибавя сол, захар или друго вещество за кулинарна приложимост с цел да стане трайна и по-вкусна, тя се смята за модифицирана.

Някои образци са моркови, краставици, грах, лук и карфиол, консервирани в саламура или в разтвор на сол и оцет; доматен дестилат или концентрат (със сол и захар); кристализирани плодове; сушено месо и бекон; консервирани сардини и риба звук.

Специалистите предлагат да се ограничи приемът на тези храни, защото съставките и методите, употребявани в производството, трансформират неподходящо хранителния състав.

Ултра обработени храни

Терминът ултрапреработен се употребява за формулировки, създадени с доста детайли, като сол, захар, масла, мазнини и субстанции единствено за промишлена приложимост, като соеви и млечни протеини и екстракти от месо, които минават през няколко стадия на обработка.

Тези формули също нормално употребяват субстанции, синтезирани в лабораторията от храни и други органични източници, като петрол и въглища и доста от тях работят като добавки, чиято функционалност е да удължат живота или да придадат на продукта цвят, усет, мирис и текстура.

Тази категория включва редица артикули: бисквитки, сладолед, сладкиши, сладки зърнени храни, сладкиши и смеси за торти, макарони, безалкохолни питиета, млечни питиета, подсладено и ароматизирано кисело мляко, замразени артикули, панирани екстракти от пилешко или рибено месо, като хапки, пакетирани салами и други студени разфасовки, хамбургери и кифлички.

И най-после, изследване от Парижкия университет, Франция, затвърди връзката сред поглъщането на ултрапреработени субстанции с покачвания риск от развиване на сърдечно-съдови болести.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР