Не всички милиардери остават богати завинаги, след като постигнат успех,

...
Не всички милиардери остават богати завинаги, след като постигнат успех,
Коментари Харесай

Милиардери, но само за минути: Предприемачи, които забогатяха през 2021-а, но не за дълго

Не всички милиардери остават богати вечно, откакто реализиран триумф, само че нормално са богаташи за повече от няколко часа. През 2021 година редица предприемачи станаха милиардери. Някои от тях обаче останаха в редиците на богаташите единствено няколко месеца, няколко дни или даже няколко минути.

В доста от случаите обещаващите на пръв взор IPO-а бяха последвани от намаление на цените на акциите или даже цялостен срив, написа Forbes. Ето няколко образеца за това какво е да си милиaрдер единствено за дни или за няколко минути.

Антъни Тан: милиардер за по-малко от ден

 Няма налично изложение на фотографията.

Фейсбук

Той е съосновател и основен изпълнителен шеф на компанията Grab - приложение, което предлага онлайн хотелски резервации и застрахователни услуги. Тан е милиардер за няколко часа на 2 декември, след IPO-то на неговата компания. Grab стана обществена посредством сливането на SPAC в договорка, която прави оценка приложението на 40 милиарда $ и слага върха за най-голямото обединение на SPAC в света. Делът на Тан в неговата шестгодишна компания надвиши 1 милиард $, когато акциите започнаха да се търгуват по 13 $. Но акциите на Grab бързо изгубиха към една трета от цената си до края на деня. Оттогава акциите единствено падат. Богатството му в този момент е 600 милиона $.

Тим Чен: милиардер за по-малко от ден

Американецът Тим Чен е създател и основен изпълнителен шеф на Nerdwallet. Чен става милиардер, когато компанията му Nerdwallet става обществена на 4 ноември. Започна търговията при 23 $ за акция, откакто се повиши до 34 $. Стойността на акциите, които Чен има, нараства до 1,09 милиарда $. По-късно денем обаче цената на акция пада до 23 $ и от този момент не са надхвърлили прага от 30 $. Към средата на декември акциите се търгуват за по 15 $. Богатството му се пресмята на 499 милиона $.

Жан Цин Лиу: милиардер за по-малко от една седмица

Жан Цин Лиу е президентът на китайския колос за транспортни средства DiDi Global, а брачният партньор и Уил Уей Ченг е основен изпълнителен шеф и ръководител на компанията. Те стават милиардери, когато DiDi става обществена на Нюйоркската фондова борса през юни. По-малко от седмица по-късно пристигна спад от 27% в акциите на DiDi. Новината, че китайският регулатор стартира следствие на компанията изигра неприятна смешка на Лиу. Богатството й се пресмята на 466 милиона $.

Джо Бен Бевирт: милиардер за по-малко от три месеца

Американецът е създател и основен изпълнителен шеф на Joby Aviation. Беврит влиза в клуба на милиардера с IPO посредством сливането на SPAC на неговата компания за електрически летящи таксита Joby Aviation. Акциите се покачиха с 6% до 10 $ в първия ден на търговията, което направи 47-годишният Беврит първият милиардер в бранша на електроавиацията, с приблизителна стойност на активите от 1,1 милиарда $. Всичко това се случва още преди компанията да пусне първия си артикул. Въпреки че компанията работи от 2009 година за създаването на аероплан, който може да излетява и каца отвесно, летящите таксита ще се нуждаят от години, преди да излязат на пазара - може би до 2023 година Срокът " изплаши " вложителите и акциите потеглиха надолу и се сринаха 42%. Богатство на Беврит е 670 милиона $, съгласно изчисленията.

Карл Дайкелер: милиардер за по-малко от четири месеца

Изпълнителният шеф и ръководител на BeachBody Карл Дайкелер направи обществена фитнес компанията си посредством сливането със SPAC през юни с вярата да се възползва от инерцията на пандемията. Сливането с производителя на велоергометър Myx Fitness имаше за цел да направи Beachbody мощен съперник на колоси като Peloton. Делът на Дайкелер в компанията набъбна до 1,7 милиарда $. Акциите паднаха с повече от 80% откакто понижиха рестриктивните мерки за ковид. Ентусиазма, ориентиран към фирмите за фитнес съоръжение, утихна. Приходите на Beachbody за третото тримесечие понижиха със 17% по отношение на миналата година до 208 милиона $, а загубите са 39,9 милиона $ от 13,8 милиона $ преди година. Според оценките на Forbes, Дайкелер не е милиардер от септември 2021. Богатството му е 320 милиона $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР