Няма бедстващи хора и населени места без ток в община

...
Няма бедстващи хора и населени места без ток в община
Коментари Харесай

След пороя в Плевен: Няма бедстващи хора и населени места без ток

Няма бедстващи хора и обитаеми места без ток в община Плевен след снощната стихия с градушка и мощен вятър. Това заяви през днешния ден на ексклузивен брифинг кметът доктор Валентин Христов, предава Българска телеграфна агенция. 

Той уточни, че за миналото денонощие са получени 25 сигнала, свързани с валежната конюнктура. Те са за наводнени приземни етажи, изби и срутване на земна маса. Всички са препращани към противопожарната работа, с цел да се предприеме отводняване.

В Плевен е наводнено помещението на Домашния обществен патронаж, сподели още кметът. Това постанова звеното краткотрайно да прекрати активността си. Потребителите - 400 души, ще бъдат известени за изключителната обстановката. 

Няма постъпили сигнали за проблеми в детски ясли , увери доктор Христов. От обществените заведения най-пострадал е Центърът за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ) на ул. " Люляк " в Плевен, където са наводнени четири спални пространства. Проблем има и в ЦНСТ на ул. " Гургулят ", където има протичане на покрива. При детските градини има проблем в " Кокиче ", където кухнята е наводнена. Храна на децата ще бъде доставяна от детската градина (ДГ) " Незабравка ". В двора на ДГ " Ралица " има надвиснало дърво към покрива на постройката. В някои учебни заведения се извозват клони от дворовете, тук-там има наводнени пространства.

На гробищен парк " Чаира " има провали по постройката на Ритуалната зала, която не може да се употребява за момента. Предстои оглед за определяне на вредите, добави кметът.  В работа ЕСГРАОН няма проблеми и звеното обслужва жители. 

Кметът напомни, че нощес по време на бурята бе спряно придвижването на тролейбусите поради сигурността на пасажерите и водачите. Няма вреди по контактната мрежа. Заради проваляне на настилката на улица " Пирот " се наложи още нощес тролейбуси с номера 31, 1 и 19 да се движат по краткотраен обходен маршрут. До премахване на казуса придвижването ще става, както следва: магазин " Лайф " (9-и квартал) – факултета на Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " – пътя Плевен – Ловеч, откъдето ще се включват в градския трафик в посока ж.к. " Мара Денчева " и община Плевен. 

Разпоредил съм в този сектор да бъдат подхванати незабавни ограничения, с цел да не се попречва движените на моторните транспортни средства, акцентира доктор Христов. Тролеите в останалата част на града се движат по нормалните направления.

Д-р Христов разяснява, че преди към месец е разпоредил да бъдат тествани шахтите в града. Нашата отводнителна система е остаряла и компрометирана, и не може да поеме толкоз огромно количество вода, която се стича от по-високите елементи на града към центъра , акцентира той. Според кмета опцията за разрешаване на този сериозен за града проблем е осъществяването на план за воден цикъл.

Той уточни, че има отпуснати средства за региона като от 120 млн. лв. за Плевен са планувани 30 млн. лева а за община Кнежа – 90 млн. лева Той е безапелационен, че ще упорства сумата за Плевен да бъде преразгледана предвид на сериозния проблем с отводняването на града при сходен изобилен дъжд. 

Всички разказани вреди ще бъдат подадени към междуведомствената комисия за бедствия и повреди, сподели още плевенският кмет. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР