Не виждаме чрез закриването на работещи структури да се осъществява

...
Не виждаме чрез закриването на работещи структури да се осъществява
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Закриването на спецсъдилищата ще е огромна грешка - особено при делата за организираната престъпност

Не виждаме посредством закриването на работещи структури да се реализира правосъдната промяна. Да, сигурна съм че са работещи изключително при делата за проведената престъпност. Именно за това че са работещи структури има към този момент лишаване на мониторинга по тематика проведена престъпност. Да, не е дълъг интервалът, откогато работят спецсъдилищата, само че е задоволителен, с цел да се направи една добра преценка с кои каузи има закъснение и с кои се работи старателно. Считаме, че ще е голяма неточност, в случай че се закрият спецсъдилищата. Те са работещи изключително във връзка с делата, свързани с проведената престъпност. Това съобщи в студиото на " Лице в лице " по bTV ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

" Очевидно е, че делата за битка с корупцията нямат чак подобен издирван публичен резултат, т.е. се забавят и до този миг има някои публично значими каузи и присъди, които да са влезнали във финалната си фаза ", добави тя. Атанасова съобщи, че няма да поддържат предлагането за закриване на спецправосъдието.

" Аз настоявам, че делата за проведена престъпност, по които има доста тежки осъществени закононарушения – опиати, отвличания, убийства се работи дейно. Категорично няма да подкрепим това, което е на разискване и в пленарна зала, по този начин както гласувахме и в правната комисия. Дори сме внесли смяна на Наказателен кодекс, както и по повод и на Наказателно-процесуален кодекс по отношение на подсъдността на тези каузи. Считаме, че ще е голяма неточност, в случай че се закрият спецсъдилищата, изключително по делата свързани с тежката проведена престъпност. Всички останали каузи, свързани с корупция и антикорупция могат да преминат в Софийски градски съд, само че не трябва една работеща конструкция 10 години да бъде заличавана с лека ръка ", добави тя.

Атанасова съобщи още, че няма да поддържат кандидатурата на Каримански за шеф на Българска народна банка и добави, че са предложили Кирил Ананиев за ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание, на която сега ръководител е точно Каримански.
" Да, през днешния ден внесохме такова предложение. Мотивирани сме от обществените изказвания на членове на партията мандатоносител - приказваме за Политическа партия - от изявления на премиера, вицепремиера и аз бих желала да изтъквам две изявления: едното е, че Каримански ще съди Асен Василев, а другото е откъс на Асен Василев, който споделя: " Това, което се видя през последната седмица е, че Каримански не е безупречна номинация. Той е поставил подписа си под документ, с който един милион лв. на инвеститор на банката, на която той е бил изпълнителен шеф са били откраднати ". И други такива реплики…Нас ни разтревожи фактът, че - още веднъж изтъквам - " Човек без морални качества, човек несъответствуващ на високия стандарт, който са си задали ръководещите – нулева приемливост към корупцията да бъде ръководител на една от най значимите комисии в българския парламент. Нека да подчертая че това е човек, който към този момент 2 пъти е бил на този пост - ръководител на бюджетната комисия ". У нас пораждат въпроси, откакто - още веднъж изтъквам " надълбоко подкупен човек подписал контракт за 1 млн. лева и по този начин нататък, и няма моралната летва да бъде гуверньор на Българска народна банка ", по какъв начин може да бъде предс на бюджетна комисия ", сподели Атанасова.

И добави: " Ние сме убедение че Кирил Ананиев има всички качества, които се изискват, в това число и нулева приемливост към корупцията. Първо, това ще бъде самобитен избор на доверие. Второ – ние като станаха известни двете кандидатури, декларирахме, че нито една от двете кандидатури не може да доближи летвата, която е заложена на сегашния гуверньор на Българска народна банка, не да я прескочи а да я доближи ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР