Не виждам нито една причина държавата да направи Държавна петролна

...
Не виждам нито една причина държавата да направи Държавна петролна
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Тук политиката се разбира като джипка, която раздава пари


Не виждам нито една причина страната да направи Държавна петролна компания с това претенциозно име по сходство на арабските страни, добиващи нефт, с която да прави хранилища и бензиностанции, счита някогашният вицеппевмиер и обществен министър Ивайло Калфин. Ако приказваме за браншове с проблеми, този с горивата е последният, в който има смисъл да се прави държавна компания, разяснява той в понеделник пред БНР. Това наподобява на " някаква интервенция на страната, от която по-късно ще се покаже частен интерес ", посочи той.

Според финансовия министър Владислав Горанов главната цел е да се реши казусът с съсредоточената благосъстоятелност при данъчните хранилища, като всички търговци бъдат позволени до складовете на Държавния запас и по този начин се ускори конкуренцията.

Ивайло Калфин разяснява, че това може да се случи " в това число и посредством даване на складовете на Държавния запас, което и в този момент ще стане ", без да се постанова основаването на държавна компания.

Другата декларирана цел на държавния план е да се поддържат ниски цени на горивата в държавните бензиностанции.

" Хората чакат страната да се намеси и да смъкна цените, без значение по какъв начин, които да приближи до приходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за самун, за брашно, ще ви дадат същите отговори, само че това не е логичност. Ако имаше някаква икономическа логичност, някой щеше да изясни какъв брой ще коства тази компания, какъв е бизнес проектът за тази компания, за какъв брой би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла към параметрите на една такава компания подсказва, че едва ли някой мисли за икономическия интерес ", разяснява Ивайло Калфин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР