Не трябва да гледаме на заявеното от наша страна, както

...
Не трябва да гледаме на заявеното от наша страна, както
Коментари Харесай

Мартин Минков: Главният и основен интерес и на България е да се постигне споразумение между Македония и Гърция



Не би трябвало да гледаме на декларираното от наша страна, както на държавно, по този начин и на най-високо държавно ниво от президента Румен Радев, мнение по отношение на вероятно географско определение за новото име на Македония, тъй като България по този метод дипломатично, само че напълно ясно декларира своя народен интерес - това име по никакъв метод да не визира директно или индиректно територии, принадлежащи на нашата страна. Това не е интервенция в разногласието. Това е заявяване на нашата позиция. Това разяснява журналистът Мартин Минков в изявление за предаването „ Събота 150 “.

Нашият интерес е на първо място, несъмнено, две близки, другарски страни, каквито са Македония и Гърция, да стигнат до такова съглашение, което вероятно да отвори пътя на Република Македония за една действителна вероятност за евроинтеграция. Засега, макар декларирания оптимизъм, нещата са по-скоро в пожелателната сфера, посочи той.

Според журналиста, изясненост към предлагането на Гърция ще има преди края на февруари, когато гръцкият външен министър се е заел, че ще посети Скопие с пакет оферти, които ще обиден седемте точки, по които Гърция държи да се реализира сложно съглашение: Вече има спекулации, че по три от точките има доближаване на позициите. По отношение на това, че новото име ще бъде комплицирано по темперамент, съставно и ще съдържа географско определение има единодушие. Какво ще бъде това определение обаче ще стане ясно от предложенията на гръцкия външен министър.

Главният и главен интерес и на нашата страна е да се реализира съглашение, беше безапелационен Минков: Аз имам вяра, че както в Скопие, по този начин и в Атина ще вземат под внимание българското мнение. Следователно, евентуално, кръгът на тези спомагателни избрания ще бъдат взети поради при възможното бъдеще договаряне. В противоположен случай ние нямаме механизъм, по който  бихме могли да блокираме съглашението. Ако то бъде подписано с име, което ние сме декларирали, че не ни устройва, единственото, което бихме могли да създадем в бъдеще е да блокираме възможното участие на Македония, само че мисля, че в никакъв случай не би се стигнало до това.

Нещата би трябвало да се преглеждат от допустимо най-хубавата вероятност – да се стигне до едно съглашение, което да дава една постоянна основа за по-нататъшно развиване на връзките. Тук към този момент Гърция слага някои неща, които засягат използването на името, неговия обсег, възможна смяна в конституцията. Това на пръв взор са елементи, само че тъкмо тези елементи могат да се окажат " препъни камък " и доста късото време – до края на юни, до когато е нашето председателство – просто да не стигне, добави Минков.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР