Не Специализираната прокуратура има нужда от защита, а правото у

...
Не Специализираната прокуратура има нужда от защита, а правото у
Коментари Харесай

Шефката на спецпрокуратурата: За година 16 души са осъдени за корупция

Не Специализираната прокуратура има потребност от отбрана, а правото у нас. Това съобщи нейната шефка Валентина Маджарова при представянето на разбора за активността на профилираната прокуратура в интервала от основаването й през 2012 до 2020 година. Той е изработен от членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и прокурори от ВКП.

Според Маджарова Специализираната прокуратура освен била ефикасна, само че и ефикасна. По думите й задграничните сътрудници ценяли работата на сътрудниците й. Постоянно имало по 10 екипа за следствие, в които влизали български и непознати прокурори, като дейната стрна били непознатите магистрати.

" Правото и политиката са взаимно свързани, само че политиката би трябвало да служи на правото ", заключи Валентина Маджарова. Според нея офанзивите били, тъй като прокурорите си вършели работата - " по обстоятелствата, и по правото ".

Преди седмици законопроектът за закриване на спецправосъдието беше оповестен за публично разискване. Предстои внасянето му в Народното събрание.

Според Ваня Илиева, която е прокурор във ВКП, анализът посочил по какъв начин една " нова конструкция набира скорост ". Специиализираното правораздаване финкционира от 2012 година, а от 2018 година там са и делата за корупционни закононарушения.

" Те са сложни, времеемки и с извънредно нерешителен резултат. Само следствието на една социална поръчка лишава години ", уточни Ваня Илиева.

Според Валентина Маджарова по тематиката корупция прокурорите били горди. През 2021 година 16 били наказаните, а 66 били предадени на съд за подобен тип закононарушения. (В графата корупционни закононарушения влиза освен приемането или настояването на рушвет, само че и закононарушенията по работа, осъществени от длъжностни лица, занемареност и други - б.р.).

Според разбора, изработен от работната група, чийто началник е била Калина Чапкънова от Прокурорската гилдия, прокурорите от спецпрокуратурата са внесли 1368 акта против 4400 души.

В графата незаконни групи били импортирани 1145 обвинителни акта, като 1157 души били наказаните. Само 83 били оправдани, което било 2,3% от всички. (Окончателните присъди се произнасят от Върховен касационен съд - б.р.). Това приказва за доста добра успеваемост, изясни Калина Чапкънова.

Натовареността на прокурорите също надвишавала тези на техните сътрудници в страната.

Изводите в отчета били, че " има трайна наклонност за увеличение на делата и е построено извънредно доверие в партньорските служби ".

" Докладът е извънреден, изискваше много врме да го поднесем в този тип ", сподели Калина Чапкънова.

Според нея " по-добра отбрана за Специализираната прокуратура от този справедлив разбор, няма ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР