Не сме много далеч от времето, когато мъжете ще вземат

...
Не сме много далеч от времето, когато мъжете ще вземат
Коментари Харесай

Ще има ли скоро мъжко хапче срещу бременност?

Не сме доста надалеч от времето, когато мъжете ще вземат контрацептиви вместо дамите

Няма неточност: учените са разкрили по какъв начин могат да обезвредят сперматозоидите. Кога ще се появи мъжкото хапче против бременност разкрива.

Между 80 и 100 милиона сперматозоиди се борят за оплождане на женските яйцеклетки при процеса на оплождане. За да доближат до своята цел, те би трябвало да са добре преносими и да напредват по пътя си. Дълго време не се знаеше по какъв начин тъкмо сперматозоидите преодоляват изключително последните милиметри преди задачата.

От няколко години знаем, че при мишките това става посредством изпомпването от сперматозоида на калиеви йони през особено каналче, които му дават подтик, с цел да се слее той с яйцеклетката, споделя Тимо Щрункер, репродуктивен доктор и андролог в Университетската болница в Мюнстер, Германия. " Отне ни известно време преди да разберем, че каналът, открит при мишките (SLO3 канал), го има и в човешката сперма. И евентуално е виновен за сходни функционалности ", добавя той.

Преди 10 година също е било допустимо да се потвърди съществуването му и в човешката сперма. Но по това време към момента не е имало принадлежности, с които да се изследва дали каналът при хората извършва същите функционалности както при мишките.

Разработване на мъжко хапче?

Американски теоретичен екип неотдавна е съумял да показва, че SLO3 при хората извършва същата функционалност както при мишките. Чрез него сперматозоидите могат да генерират калиев ток, който ги придвижва напред, правейки ги по този метод способни да оплождат. Изследователите са разкрили и химически сътрудник, с който, нагледно казано, могат да блокират този канал. Това е попречило на сперматозоидите да изпомпат дребните калиеви йони от вътрешността. Ако този канал има проблеми и не работи, сперматозоидите няма по какъв начин да доближат до крайната си цел.

" От една страна това дава на науката добър инструментариум за още по-задълбочено проучване на функционалността на тези канали ", разяснява Щрункер. Но в същото време този метод може да се употребява и за създаването на контрацептиви - в случай че бъде доказано, че каналите SLO3 са подобаващи за това.

Регулаторните условия са строги

Досега всички опити за създаване на мъжки контрацептиви са се проваляли. Това се дължи в това число на обстоятелството, че през последните десетилетия регулаторните условия са станали доста по-строги. Лекарство като противозачатъчното хапче за дами от 60-те години на предишния век евентуално през днешния ден мъчно би покрило условията за стартиране на пазара, показва андрологът.

Дългият път към хапчетата за мъже

С новото знание обаче евентуално ще бъдат направени още опити за създаване на контрацептиви за мъже, споделя Артур Майерхофер, професор в Мюнхенския университет " Лудвиг Максимилиан ".

Този канал се съдържа само в сперматозоидите, а въпросната субстанция би попречила само на тяхната дарба за оплождане, счита Майерхофер. Това е доста добър метод, отбелязва той. " Единственият проблем е следният - от епруветката до контрацепцията пътят е дълъг. "

Сега въпросното вещество, създадено от американските учени, ще би трябвало да бъде деликатно изследвано за вероятни странични резултати. После идват и идващите стадии - тестването върху животни, след което и клиничните тествания върху хора. В най-хубавия случай ще минат най-малко няколко години преди мъжете да могат да си купят хапчета или гел за безвредна контрацепция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР