Не случайно казват, че първо си отиват кумирите ни, а

...
Не случайно казват, че първо си отиват кумирите ни, а
Коментари Харесай

Детството приключи. The Dark Side of the Moon стана на 50

Не инцидентно споделят, че първо си отиват кумирите ни, а след тях - ние. Стреснах се, когато осъзнах, че The Dark Side of the Moon става на 50. За милиони, родени през 1960-70-те, осмият студиен албум на Pink Floyd е нещо доста по-голямо от сбирка музикални композиции.

Роджър Уотърс , басист и съавтор на TheDarkSideoftheMoon ( " Обратната страна на Луната " ), характеризира албума като осъзнаване, че детството е отминало и че това към този момент не са подготовки, а същински живот. След като завършват със записите в края на 1972 година, Уотърс донася магнетофонна ролка с TheDarkSideoftheMoonвкъщи и го пуска на тогавашната си брачна половинка Джулия. Сълзите ѝ бликват след прослушването на албума. Уотърс незабавно осъзнава, че са основали нещо особено.

В записките си барабанистът Ник Мейсън (единственият член на Pink Floyd, който е взел участие в записите на всички техни албуми) споделя: " Знаехме, че това е най-хубавото, което бяхме създали до тогава. Обаче и през разум не можеше да ни мине, че ще бъде 8... 10 пъти по-добро ". Мейсън съпоставя с продажбите на предходния албум на групата - Meddle (1971).
 Ник Мейсън - барабанистът на Pink Floyd, театралничи с пулта, употребен за записите на албума България, 70-те
Потърсих за коментар Кирил Маричков от " Щурците ", който, оказа се, добре помни първото си прослушване на TheDarkSideoftheMoon.
Пусна плочата на грамофона и седнахме на дивана. Зашемети ме.Кирил Маричков
" Тогава (1973 г.) бях неотдавна излязъл от казармата. Срещам един другар на улицата, който носи някаква [грамофонна] плоча на разположение. Той ме дърпа при него у дома: " Ела в този момент да чуеш нещо " Пусна плочата на грамофона и седнахме на дивана. Зашемети ме, напряко ме съкруши, просто нямах думи. На идващия ден донесох своя магнетофон – един дребен италиански магнетофон имах, " Джелозо " (Geloso) и си го записах ".

Към тази дата Кирил Маричков към този момент е бил в " Бъндараците ", а през 1967 година, когато е на 23 години, е основал " Щурците " дружно с Петър Кънчев. Той определяTheDarkSideoftheMoon като програмен албум и прибавя, че надали има актуален музикант, който по някакъв метод да не е повлиян от него. " Когато го слушах за пръв път или първите няколко пъти – звучеше толкоз ново и извънредно спрямо всичко, което бяхме чули до тогава ".
 Кирил Маричков
Противно на нормалното разбиране, Маричков твърди, че през 70-те години актуалната музика е стигала до България. Просто това е ставало по необикновени канали с сложен достъп:

" Трябва да ви кажа, че новата западна музика по това време (първата половина на 1970-те) стигаше много бързо до България, въпреки и да не я пускаха по радиото, нито пък да се продаваха такива записи. Децата на партийната номенклатура обаче имаха опция да пътуват на Запад и постоянно точно посредством тях тази музика влизаше в България ".

Освен от общото звучене на новия албум, " Щурците " са били шокирани и от това какви фотографии има в истинското издание на грамофонната плоча - то включва листовка със фотоси и афиш с египетските пирамиди:

" Видяхме с каква инсталация разполагат Pink Floyd и това, несъмнено, ни порази, изключително като го съпоставяхме с това, с което ние ( " Щурците " ) разполагахме ".

Маричков не оставя настрани и по-нататъшното развиване на един от музикантите: " За голямо страдание съавторът на този популярен албум, Роджър Уотърс в последните години очевидно страда от мозъчно разстройство. Не мога да си обясня другояче по какъв начин е допустимо създател и музикант от подобен диаметър намерено да декларира поддръжката си за Владимир Путин ".

Съоснователят на ФСБ Румен Бояджиев се изрази по-лаконично: " Безспорно, TheDarkSideoftheMoon е незабравим албум, само че тогава го възприехме като " похитен и самомнителен рок " на фона на бликащата към нас сила ". Но ФСБ произлиза от други корени - от Yes, Gentle Giant, Genesis.

Личното ми запознанство с TheDarkSideoftheMoon стартира също както при Маричков - от дребен ролков магнетофон, единствено че японски, Denon, през лятото на 1975 година

По-големият ми братовчед беше записал първата страна на албума на гедеерска ролка ORWO . Обаче на тази ролка Pink Floyd се оказаха в мощна компания. В напомпания с тестостерон мозък на 13-годишен пубертет TheDarkSideoftheMoon няма късмет против Ози Озбърн и компания. Отгоре на това не знаех и дума британски.

Все отново нещо се загнезди в съзнанието ми, чувството за извънредно звучене и може би лека горест. Няколко години по-късно, когато към този момент независимо проучих албума, разбрах от кое място идва чувството за горест. Това е меланхолията в гласовете на китариста Дейвид Гилмор и клавишника Ричард Райт . И изключително в магията на клавишните принадлежности, които придават тайнственост на общото звучене.
Тъгата, химията, женският глас
Гилмор и Уотърс са креативното динамо на TheDarkSideoftheMoon, обаче Райт е алхимикът, който добива злато от синтезаторите и формулира мистичното звучене на албума. Тук е моментът да загатна историята с вокалистката Клеър Тори , чийто глас без думи звучи в края на първата страна на албума, композицията The Great Gig in the Sky.
Те не са знаели какво тъкмо да ѝ кажат да прави
Мелодията за пианото към този момент е била подготвена, обаче и четиримата са усещали, че нещо не доближава. Решават да потърсят Тори - позната на Уотърс. Тори не е могла да пристигна в уговореното време и са отсрочили записа за неделя. Когато тя се появява в студиото обаче, те не знаят какво тъкмо да ѝ кажат да прави. Предлагат ѝ да прослуша композицията на Райт и по-късно да импровизира. Тори се е тормозила, че спонтанната ѝ буйна импровизация може да не допадне на Pink Floyd, само че се е случило тъкмо противоположното – и четиримата са останали впечатлени от осъществяването ѝ.
 На тази фотография от '70-те години театралничат (горе от ляво надясно) Ник Мейсън, Роджър Уотърс, (долу от ляво надясно) Дейвид Гилмор, Рик Райт.
Лично мнение - в случай че имате време единствено за една комбинация от TheDarkSideoftheMoon - чуйте точно The Great Gig in the Sky .

Имах опция да чувам TheDarkSideoftheMoon в концертно осъществяване през есента на 1994 година на същия стадион (Giants) в Ню Джърси, на който два месеца по-рано България означи най-големия си футболен триумф – елиминирането на Германия от Световната купа (и този мач имах късмет да виждам от трибуните).

Първата половина на концерта беше посредственият Division Bells - тогавашният нов албум на групата, който надали интересуваше публиката. Истинските фенове бяха пристигнали за втората част, когато Pink Floyd извършиха TheDarkSideoftheMoon от А до Я със светлинни резултати и даже с макет на разбиващ се аероплан над стадиона (композицията On the Run).

Тогавашната ми другарка, американка, нищо не знаеше за Pink Floyd и ми лиши време да я убедя да пристигна на концерта. Подарих ѝ компактдиск на TheDarkSideoftheMoon за рождения ѝ ден.
Албумът в цифри
TheDarkSideoftheMoon е първият албум на Pink Floyd, който оглавява класацията на Billboard в Съединени американски щати. Албумът държи първото място четири седмици, обаче остава в класацията 15 години и 8 месеца без спиране – връх. С близо 50 милиона продажби TheDarkSideoftheMoon влиза в петицата най-продавани музикални записи.
 Корицата на албума
Замислен и сбъднат като концептуален албум, TheDarkSideoftheMoonе пример за хармонично комбиниране на форма и наличие. Нагледно това може да се забележи в графичното оформление на албума и най-много в корицата, която се учи като пример в институтите за графичен дизайн.

Идеята за белия лъч светлина който се пречупва на съставните си елементи през спектрална пирамида, хрумва на дизайнера Сторм Торгерсън до момента в който прелиства остарял френски учебник по оптика. Картината идеално предава общата идея на албума - животът като бял лъч, разчленен на съставните си елементи - светли и тъмни цветове.

За родените през 1980-те и по-късно TheDarkSideoftheMoon е прочут най-много посредством шлагера Money ( " Пари " ). Освен нехарактерното си движение (7/4) Money е необикновен и с това, че е композиран от Уотърс, само че изпят от Гилмор. Песента иронизира алчността и човешкия блян към замогване. Истинската подигравка обаче е в това, че точно TheDarkSideoftheMoonдонася на Pink Floyd международна популярност и пари. Много пари.

През 1972 година за Pink Floyd стартира интервал, в който четиримата съмишленници - Уотърс, Мейсън, Гилмор и Райт - напипват най-хубавата периодичност за общото си звучене и съумяват в границите на три години да извлекат оптимален креативен капацитет от това звучене. Апогеят на този интервал настава с излизането на TheDarkSideoftheMoon през март 1973 година и завършва със идващия албум на групата, WishYouWereHere през септември 1975 година

Свързващо звено в концепциите и на двата албума е стресът в актуалния живот и отсъствието на Сид Барет - съосновател на Pink Floyd и основна фигура в ранния им интервал, 1965-1968 гг.
Началото на софтуерния свят
В края на 1960-те – началото на 70-те стартира да се образува софтуерният свят, в който живеем през днешния ден. Това е времето, в което технологията доближава равнище, позволяващо изпращането на хора в космоса и експедиции до Луната. Тогава е основана системата ARPANET - първообраз на актуалния интернет. Започват да навлизат в приложимост първите компютри - изначало в авиационната промишленост, а по-късно и за персонални потребности.
Тогава човечеството за пръв път се сблъсква със стремглаво възходящия поток от информация
Това е интервалът, в който човечеството - изключително в развитите западни страни - за пръв път се сблъсква с казуса на стремглаво възходящия поток от информация. Съзнанието се изправя пред провокации, за които еволюцията няма бързи решения. Резултатът е отчуждение, бездуховност, меланхолия.
 Роджър Уотърс, Ник Мейсън, Сид Барет и Ричард Райт през 1967 година
Тези тематики са наранени в TheDarkSideoftheMoon, а отсъствието на Барет и последователното му удавяне в надълбоко психическо разстройство, са дали първичен тласък за концепцията на албума. Барет не е могъл прочувствено да се оправи с възходящата известност на Pink Floyd, стартира да злоупотребява с халюциногени и се отдръпва през 1968 година Обаче музикалните му хрумвания не престават да оказват доста въздействие върху останалите членове на Pink Floyd, те даже посвещават една от композициите си (Shine on You Crazy Diamond) от албума WishYouWereHere на него. В едно от дребното изявленията на Барет след напускането на Pink Floyd той споделя, че просто е желал да " дрънка " на китарата си, а виж какво се получило.

В началото на 1970-те аналоговата звукозаписна технология доближава своя зенит и The DarkSideoftheMoon показва опциите на тази технология посредством мощно потребление на синтезатори и електронни принадлежности, комплицирани звукови резултати и наслагвания.

При записите са употребявани 24-пистови магнeтофони Studer и професионална магнитна лента Ampex с широчина 2,5 см. Високата скорост (38 см в секунда) дава повече пространство за магнитния запис върху лентата и усилва неговата продължителност.

Всички по-късни миксове на албума и матриците за грамофони плочи (винил) са правени от тази истинска лента (master tape). Тя се съхранява в незапалим климатизиран сейф в постройката на звукозаписната компания EMI в Лондон.

Музикантите са прекъсвали понякога записите в студиото, с цел да могат да гледат мачовете от британската лига изключително тези с ФК " Арсенал " - обичан тим на Уотърс. Навремето тези действия ми се костваха несъвместими – сътворяването на нещо толкоз изтънчено катоTheDarkSideoftheMoon и грубоватата реалност на футболен мач. Обаче хармонията (музата) сред четиримата, за която и Уотърс, и Гилмор постоянно загатват, е била трайно чувство, което без изпитание се е прибирало в студиото след привършване на футболния мач.
 Алън Парсънс през 2004 година
Звукоинженер на албума е 23-годишният тогава Алън Парсънс който още като тинейджър взе участие в записите на последния студиен албум на " Битълс " Let It Be . За работата си над TheDarkSideoftheMoon Парсънс получава премията Грами. Pink Floyd се пробват да го привлекат и за идващия си студиен албум, WishYouWereHere, обаче Парсънс отклонява поканата и същата година основава Alan Parsons Project, посредством който независимо се постанова като важен създател в жанра прог-рок.

В края на март ще постъпи в продажба нов комплект TheDarkSideoftheMoon който съдържа дискове с неиздадени до момента документални видеоклипове от записването на албума, нов 5.1 канален аудио микс и две нови стереоверсии. Като координатор е посочен Парсънс, което, евентуално, придава достоверност на плана.

Оригиналните фенове на Pink Floyd надали ще открият нещо ново в този комплект, само че за тези, които в никакъв случай не са слушали TheDarkSideoftheMoon, това е опция да чуят личното си туптящо сърце и да се потопят в рок-симфония, която даже и 50 години след премиерата си звучи все по този начин осмислено и продължава да рефлектира върху злободневните проблеми на всекидневието.
 Дейвид Гилмор, Роджър Уотърс, Ник Мейсън и Ричард Райт през 2005 година в Лондон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР