Не се очаква преди следващите 540 милиона години, но тогава

...
Не се очаква преди следващите 540 милиона години, но тогава
Коментари Харесай

Шестото глобално масово измиране ще дойде по-скоро според математик

Не се чака преди идващите 540 милиона години, само че тогава светът ни може да посрещне поредното шесто всеобщо измиране. Това е мрачната прогноза, която е направена след нов математически разбор на въглеродния цикъл на Земята. Според изчисленията големите количества от излъчвания на въглероден двуокис ни доближават до ръба на планетарна злополука, каквато нашата Земя не е изпитвала от милиона години.

Геофизикът Даниъл Ротман е пресметнал флуктуациите във въглеродния цикъл, който съставлява пътя на въглерода през сушата на Земята, океаните й и атмосферата, за последните 542 милиона години. Ротман е съставил база данни, от която персонални какъв брой огромно количество от въглероден двуокис е било изпомпано към океаните на планетата при всяко историческо събития от геологическа значителност. При множеството от тези събития въглеродният двуокис е оставал под избран предел. Но в някои случаи, малцина, в това число при 4 от последните пет всеобщи измирания на форми на живот, този предел е бил преминат.

Според Ротман в случай че количестото на детайла доближи 310 гигатона в международния океан, прагът ще бъде преминат. И звучи като добра концепция да се направи нещо по въпроса, с цел да не се премине този предел.

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР