Не се очаква поскъпване на стоки като олиото, хлябът и

...
Не се очаква поскъпване на стоки като олиото, хлябът и
Коментари Харесай

Земеделският министър: Забраната на вноса от Украйна няма да повиши цените на храните

Не се чака повишаване на артикули като олиото, хлябът и брашното откакто решението на служебното държавно управление за краткотрайна възбрана на вноса на храни от Украйна.

В това увери министърът на земеделието Явор Гечев.

Мярката влиза в действие от на следващия ден и ще продължи до 30 юни, а в забранителния лист са общо четири зърнени култури. Според него, продукцията у нас е задоволителна за потребностите на вътрешния пазар.

 
Всички производители на самун са се запасили с пшеница още преди 7-8 месеца. Няма никакъв риск във връзка с пазара на българския производител. Няма изискванията за такива. Дори всички преработватели да преработват единствено български слънчоглед до новата беритба, то даже не можем да изхарчим всичките количества.
Явор Гечев – длъжностен министър на земеделието

Не такова е мнението на някогашния финансов министър Асен Василев, който вижда в дейностите на служебния кабинет лобизъм в интерес на зърнопроизводителите.

 
На едни 100 индивида зърнопроизводители, с цел да се резервира тяхното благосъстояние, целият български народ ще заплаща по-скъп самун, по-скъпо брашно и по-скъпо олио. Тези хора желаеха свободен пазар предходната година. В момента също има свободен пазар. Нека си осъществят продукцията на свободния пазар. Получават дотации, тези дотации дано да си ги употребяват.
Асен Василев – съпредседател на Продължаваме промяната

“Ако развалим за 3 милиарда българска продукция, дали няма да е по-лошо. Защото всички механизми в стопанската система са скачени съдове. Министерството на земеделието не желая да бъде сложено в обстановка, в която да пази ползите единствено на преработвателите, или единствено на земеделските производители, или единствено на потребителите ”, сподели Гечев.

Според евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, избавителният пакет обезщетения за нерализирана продукция, е повече от нужен.

 
Тук е доста значимо да не хитруваме пред Европейска комисия, намерено и почтено да кажем, че браншът в България е огромен, заети са задоволително хора вътре, и не можем да обърнем тил на техните проблеми, и би трябвало да потърсим обезщетения за тези, които не могат да си осъществят продукцията, поради това че има доста по-евтина опция на пазара.
Андрей Новаков – евродепутат от ЕНП

Във вторник ще стане ясно какъв ще е окончателният пакет от артикули, които ще бъдат краткотрайно неразрешени за импорт от Украйна.

„ Ние желаеме в случай че има изискванията да пуснем такава продукция, едностранно от страната да можем да отворим бариерата. Т.е. ние не желаеме просто забрани, желаеме механизъм. Предложили сме сухото мляко, медът който е значителен проблем, и още два три продукта, в които България намира аномалии “, сподели още Гечев.

В листата за краткотрайна възбрана към този миг са включени царевица, пшеница, рапица и слънчоглед.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР