Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България

...
Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Няма пряха заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт, но има други рискове

Не смятам, че има директна опасност за въвличането на България във въоръжен спор. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от спора, който е покрай нас. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в предаването представен от пресцентъра на министерството.

Според него минимум евентуалният сюжет е страната да бъде въвлечена във въоръжен спор. Стоянов напомни, че България е в системата за групова сигурност на НАТО.

Министърът на защитата Димитър Стоянов акцентира, че българската войска е на равнище, само че не е задоволително високо софтуерна .

" 32 години българската войска бе подценяване и за нея не бяха отделяни задоволително средства ", разяснява той. За да се преодолеят дефицитите е създадена предпочитана капиталова стратегия, която преди дни бе призната от Министерския съвет.

" Имаме задоволително самолети да подсигуряваме суверенитета на Република България ", безапелационен бе министър Димитър Стоянов.

Той акцентира, че положението на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е положително. " В момента водим интензивни диалози с полската страна вероятно за мотори и за удължение на техния живот до 2023 година ", сподели министърът на защитата.

" Първите изтребители Ф-16 би трябвало да дойдат през 2025 година, а идващите през 2027 година, само че в случай че сключим контракт. В момента от Министерския съвет е признат план за капиталов разход, който би трябвало да мине през Народното събрание и едвам по-късно да бъде подписан контракт ", разясни още министърът на защитата.

По-рано през днешния ден служебният министър председател Гълъб Донев сподели в ефира на БНР, че " риск за националната сигурност на България има, само че няма директна военна опасност до този миг за България ". Премиерът Донев заяви, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който идната седмица, евентуално в четвъртък, ще вземе съответните решения и ограничения.

" Към момента няма действителна заплаха от военна експанзия, която да засегне директно територията на България, само че това ескалиране в експанзията на Руската федерация във връзка с териториалната целокупност и суверенитет на Украйна, нас ни тормози. Освен че ни тормози като жестоко нарушаване на нормите на интернационалното право, тормози ни като последствия. Една ескалация на войната е риск за националната сигурност ", разяснява тематиката и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по

" Националната сигурност се третира в разнообразни аспекти - стопански риск, риск от повреда, волна или неволна, било то в атомна електроцентрала било в друга основна стратегическа инфраструктура, риск да бъде затворена територията на Черно море, която ни доставяме с доста първични материали . Всички тези опасности ние сме длъжни да ги предвидим в задатък и да предприемем дейности ", добави министърът.

По думите му служебното държавно управление към този момент е почнало да приготвя проект за деяние, в случай че настъпят тези опасности. Установили са пропуски в досегашните проекти за реакции.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР