Не само сладките, но и неподсладените храни, както и консумацията

...
Не само сладките, но и неподсладените храни, както и консумацията
Коментари Харесай

Дините и пъпешите рязко повишават кръвната захар

Не единствено сладките, само че и неподсладените храни, както и потреблението на някои плодове може да провокира внезапен скок на кръвната захар.

Основната специфичност на тези храни е високият гликемичен показател (ГИ), който демонстрира скоростта на асимилиране на въглехидратите. Колкото по-висок е ГИ, толкоз по-бързо се покачва равнището на кръвната захар, споделя Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог пред организация Прайм.

" Редовната консумация на храни с висок гликемичен показател нарушава метаболизма, провокира възприятие на апетит и задейства натрупването на мазнини. Освен това несъразмерната консумация на храни с висок гликемичен показател води до развиване на диабет вид 2 ", акцентира лекарят.

Високи стойности на ГИ (над 70) са присъщи за сладкишите, хлебните произведения от пшенично брашно, ориза, картофите, юфката, разтворимите кремове и нишестета и газираните питиета. В тази група се включват плодове и зеленчуци като любеница, пъпеш и моркови. Много зърнени храни, бобови растения, зеленчуци горски и цитрусови плодове имат невисок ГИ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР