Не съм сигурен, че през юни Република Северна Македония ще

...
Не съм сигурен, че през юни Република Северна Македония ще
Коментари Харесай

Плевнелиев: Петков допуска много грешки, една от тях е видеобръщението за Северна Македония

Не съм сигурен, че през юни Република Северна Македония ще получи дата за договаряния, сподели в изявление за македонската Телевизия 24 президентът на България (2011-2017 г.) Росен Плевнелиев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него решението е в Договора за добросъседство и напомни, че „ преди дни Европейският парламент се обърна към Северна Македония и България за историческо помиряване въз основата на споделената история и Договора за добросъседство ”.

Според него неточности има и от двете страни на границата, което не го прави оптимист, че може да има решение през юни.

„ От геополитическа позиция би трябвало да затворим вакуума на Западните Балкани и колкото може по-бързо страните от Западните Балкани да се интегрират към Европейски Съюз. От друга страна, обстановката в България е такава, че имаме една сложна и тежка, съвсем невъзможна коалиция, която е разграничена и по оста Русия. Премиерът Кирил Петков е млад и много некомпетентен, позволява доста неточности. Една от грешките, касаещи Република Северна Македония, е неговото послание, в което прикани президента да свика КСНС за договарянията с Република Северна Македония. От моя позиция това е груба неточност. Не може министър-председателят да диктува на президента по кое време и по какъв начин да привиква КСНС. Смятам, че по този метод той продължава да отклонява страната от вярната посока, вместо да дава решение ”, сподели Плевнелиев.

В изявлението си той уточни, че в България има огромно подозрение, че по тематиката Република Северна Македония са водени договаряния зад тила на обществото и на Народното събрание и като образец още веднъж даде вчерашното послание на премиера Кирил Петков. „Всички се сплотиха към оценката, че явно неопитният и към този момент с големи проблеми в управническия си жанр български министър председател е позволил още веднъж договаряния, в които да не бъде включено обществото ”, сподели Плевнелиев и добави, че съгласно него има елементарно решение за излаз от обстановката.

Той изрази страдание, че когато през 2019 година тогавашният министър председател Бойко Борисов и македонският му сътрудник Зоран Заев са били покрай решението да бъде допълнен подписаният Договор за другарство с анекс, който да дефинира идващите стъпки на двете страни, то не е било признато. „Тогава щеше да има правна гаранция за двете страни и всичко щеше да е наред. За страдание тогава министър председателят Зоран Заев подцени обстановката, реши да заложи по-скоро на напън върху България, в сравнение с решението и на промените и в този момент сме в тази сложна и тежка обстановка. На мнение съм, че в случай че договорът с България се извършва, няма потребност от анекс. Но в този момент единственото допустимо решение е това, което нашите съседи от Гърция реализираха с Република Северна Македония. Това би трябвало да се случи и с България – контракт, който да работи ”, сподели Плевнелиев.

Запитан за това дали, в случай че беше на мястото на настоящия български държавен глава, би споделил, че в Европейски Съюз няма място за македонизъм, Плевнелиев отговори, че би споделил, че „ в 21 век в Европейски Съюз няма място за идеологиите от времето на комунизма и фашизма. ”

Справедливият метод е да има гаранции и за двете страни, което се реализира посредством правилен контракт, счита Плевнелиев. „ И в случай че в този контракт е задоволително да написа, че смяната в конституцията ще стане в този момент, или след година, или след 5, само че ще има ясно обвързване този контракт да се извършва, аз съм за това да бъде дадена зелена светлина за старт на договаряния с Европейски Съюз за Република Северна Македония ”, сподели той и изрази вяра договарянията, които се водят, да приключат бързо и сполучливо. Според него предпоставките за това са и двете страни да имат прагматична, положителна тактика по какъв начин да бъде решен казусът.

„ Днес и в идващите седмици е времето и двете страни да създадат нужните взаимни отстъпки. Да стъпят на хубавичко основа на добросъседството, отхвърли от езика на омразата, промените, основани на европейски полезности, с цел да можем да реализираме това, което и българският народ и народът на РСМ желае, а точно добросъседството, съдействието, другарството ”, сподели Плевнелиев, уточнявайки, че провокации има и от двете страни, само че те не би трябвало да водят до отклонение от същинския път.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР