Не съм самар да се упражняват върху мене! Нито ПП,

...
Не съм самар да се упражняват върху мене! Нито ПП,
Коментари Харесай

Борисов: Честно е лидерите на партиите да изкоментират бюджета. Трябва да се вдигат данъците или да се вземат нови дългове

Не съм самар да се упражняват върху мене! Нито Политическа партия, нито " Възраждане ", съобщи някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Той разяснява показания през вчерашния ден от служебното държавно управление бюджет, настоящата политическа конюнктура, както и обвиняванията, хвърляни от " Възраждане ", че американското посолство оказва напън за взимането на политически решения у нас.

Честно е водачите на партии да изкоментират бюджета. И да кажат на кое решение се стопират, заяви водачът на ГЕРБ.

Служебният министър председател Гълъб Донев разгласи параметрите на бюджета, където е заложен 6,4% недостиг. Това ще докара до още 13,7 милиарда нов дълг.

В името на страна да се обединим, да я извадим страната от рецесията, пък след това, в случай че ще да ни няма, партии все ще се намерят, прикани Борисов. 

Или заставаме дружно зад бюджета и промените или споделяме заедно пускаме дълга, тъй като след месец страната ще колабира, предизвести той.

Има още клопки, които не са отразени в бюджета, уточни някогашният министър председател.

Борисов очерта три разновидността за излизане от това състояние: повдигане на налози, орязване на обществени разноски и, в случай че това не стане - увеличение на задълженията.

" Честно беше през днешния ден да разберем от кой ПП-ДБ чакат поддръжка. Няма по какъв начин да са всички. След като не желаят да конкретизират, започваме да четем бюджета. Едно е ясно - денят, в който Радев подвигна пестник, ние ви вкарахме в чакалнята на Еврозоната ", сподели Бойко Борисов на брифинга.

" Дългът ще стане 70 милиарда Обръщам се към " Възраждане " - 2,2 милиарда ще отидат за лихви в непознатите банки. Това ни чака - споделям го за всеки, който желае да ръководи самичък. Честно беше през днешния ден да имаме отговор от Политическа партия от кого чакат поддръжка. От всички значи, че нямат никакво желание да го вършат. След като не желаят да конкретизират кои са всички, започваме да четем бюджета ", съобщи Бойко Борисов. 

Според него не трябва да се вглеждаме в предишното, с цел да не се спънем още на следващия ден в сегашното. " Уплахът е голям, тъй като има още клопки, неотразени в бюджета. В Чирен е цялостно с пъти по-скъп газ, медиаторите чакат да бъдат обезщетени. Разликата в цената чакат някой да я покрие - това е още половин милиард, заем от близо милиард, който беше даден на " Булгаргаз " - кой ще го заплаща? ", попита Борисов.  

Първо думата взе някогашният обществен министър, в този момент народен представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Деница Сачева.

" Служебният министър председател показа бюджет с 6% недостиг от Брутният вътрешен продукт. Това са почти 12 милиарда лв.. Този голям недостиг е вследствие на политическата рецесия, почнала през лятото на 2020 година - в деня, в който влязохме в ИЕРЕМ 2. Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 милиарда до края на 2025 година За идващите 3 години ще платим единствено за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. - колкото две автомагистрали " Хемус " или да ремонтираме всички учебни заведения в България. Бюджетът съдържа скрити дефицити - разноските за напредък са лимитирани, средствата за обучение понижават като дял от Брутният вътрешен продукт - от 4,4 до 4,1%. Същоито се случва с разноските за здравоопазване, обществени помощи и компенсации. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния най-малко ", съобщи Деница Сачева. 

По думите ѝ прогнозите за стопански напредък са прекомерно оптимистични. " МВФ понижи двойно прогнозата си, като оцени вероятния напредък до 1,4% от Брутният вътрешен продукт, а Българска народна банка позволява напредък от 0,4%. Справянето с подобен недостиг ще бъде извънредно мъчно. Свиването на недостига без да се пипат налози, може да става с неповече от 1% на година, това ще обезсмисли референдума за еврозоната - тъй като не отговаряме на нито един. Трябва или да се подвигат налози, или да се отсрочи влизането в еврозоната ", съобщи тя. 

Според Делян Добрев в тази трагична обстановка няма лесни решения. " Трябва огромно болшинство в Народното събрание, с цел да се вземат непопулярни решения. Веселата компания от Политическа партия докара страната до сметката, която получихме през вчерашния ден от Министерството на финансите. Ние предупреждавахме, че това ще се случи още от 22 януари 2022 година Казвахме неведнъж, че тегленето на задължения е капан за всяко държавно управление ", уточни той. 

От своя страна Красимир Вълчев съобщи, че има структурни проблеми и скрити дефицити.

С този план за бюджет се вижда разликата сред нас и тях, заключи ръководителят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова.

" Като част от екипите, които преговаряха по законодателната рамка ние приехме, че ще работим по избрани цели и това са над 30 закона. Да, имаме спор с ПП-ДБ по няколко от законодателните техники, както и по логиката, само че нямаме спор, че е нужно работещо национално заседание, което да взема решения и да излъчи държавно управление ", съобщи Десислава Атанасова. 

Нас доста ни изненадва на фона на всички тези наши общи тактики, към този момент през днешния ден тематиката е друга.

Отново нашите сътрудници от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията и ГЕРБ да се разграничават от някакви модели, посочи тя.

" Моделът ГЕРБ е нула мигранти, далновидност и непоклатимост. Другият модел - миграция, задължения, инфлация. Кой модел избират българите? ", попита Десислава Атанасова.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР