„Не съм ходил на гости на Горанов. Случаят показва, че

...
„Не съм ходил на гости на Горанов. Случаят показва, че
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Не съм бил на гости в Горанов, всеки може да бъде проверяван от институциите


„ Не съм ходил на посетители на Горанов. Случаят демонстрира, че няма чадър над никого и всеки може да бъде проверяван от способените институции “, по този начин стартира отговорът на въпрос към вицепремиера Томислав Дончев по случая с подарения апартамент от 180 квадрата на финансовия министър Владислав Горанов. Надявам се инспекцията да приключи по-бързо, добави той пред bTV.

Не мога да се впиша в тази обстановка, по този начин вицепремиерът Дончев отговори на въпрос, дали самичък би могъл да живее в подобен подарен апартамент. Колегиалният съвет който дадох на Горанов бе, че колкото повече изяснява и показа елементи с обществеността за жилището, би било по-добре за него, сподели още той. Истинската битка с корупцията включва и помощта на жителите, другояче няма по какъв начин да стане. Държавата няма механизмите на Биг Брадър. Няма промяна без опозиция. Системата би трябвало да се самоконтролира, Национална агенция за приходите има сходни механизми, сподели още вицепремиерът. Той разяснява и проблемите към цените на горивата.

Аз не продавам бензин и дизел, нямам бензиностанции. Държавата не продава горива, а е регулатор. Дали конкуренцията е същинска, взема решение Комисия за защита на конкуренцията. Постарах се след всеки от секторните разбори да ревизира по какъв начин са завършили, уточни още Дончев. Към момента имаме всички анонси за втората тръба на "Турски поток ". От доста месеци за хъб "Балкан " работим с Европейска комисия. Беше уговорено този хъб да разпределя и съветски газ. За да не повтаряме остарели неточности, ще се поучим от тях. Не бива да се случва това, което се случи с "Южен поток ". Това беше една социална поръчка, която бе проведена за рисково къси периоди, добави вицепремиерът.

Добре е и е значимо България да си запази ролята на разпределител на газ. Това е въпрос освен на доходи, само че и на национална сигурност. Не бива България да е заобиколена от всички газови трасета, сподели още Томислав Дончев. Той разяснява и разнородните митинги в България. Всеки има право да стачкува. Това е късмет да станат достояния на всички настояванията на група, без значение какъв брой огромна е тя. Преди съвсем 20 години имах бунтовно минало. Тогава стачкувах против поредност от нередности, главно академически. Научих доста. Ако искаш да си добър, идеята ти не би трябвало да е единствено твоя. Когато си отпред на протеста, би трябвало в морално отношение да си съвсем безупречен, разяснява Дончев.

Има един феномен, който не е типично български. Едно е да протестираш с идея, тук имаме по-скоро безадресния протест, който е основан на гнева. Никой няма право да каже на жителите, че нямат право на сходно неодобрение. Вашето богатство зависи на 10 или 15 % от страната. Казвал съм и преди, че не съм срещу недоволството на хората. Държавата е несъвършена и всеки упрек я прави по-добра. България към момента има непретенциозен опит с участието в Европейски Съюз. На българския бизнесмен към момента мащабите му са дребни. Усещането за беднотия идва от това, че в случай че до през вчерашния ден сме се сравнявали със себе си, а с другите - с шведи, австрийци, германци.

Трябва да се усили добавената стойност от това, което произвеждаме, сподели още Дончев. Според мен е пристигнал моментът за много смели хрумвания. Образованието е завършено като право съгласно конституцията. Това отразява едни възрожденски настроения. Според мен, образованието би трябвало да се оформи в конституцията като обвързване. Ако до преди десетилетия необразован човек е можел да упражнява някакъв труд, то съгласно мен след 10-тина години това няма да може да се случи. Мисля, че най-малко главното обучение би трябвало да бъде наложително. Редно е да има полемика по тематиката. Когато не сме уредили фундамента, по какъв начин можем да приказваме за просвета. Един необразован човек лежи на гърба на обществото, разяснява още той. Ние имаме интерес Черно море да бъде демилитаризирана зона. Не е в наш интерес да има напрежение по нашите граници, сподели още Дончев за спора сред Русия и Украйна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР