Не съм богат човек, но съм щастлив, а сега и

...
Не съм богат човек, но съм щастлив, а сега и
Коментари Харесай

Изчистих името си, Маринчо е готов за кмет, а Лапчев е добре да се оттегли навреме

Не съм богат човек, само че съм благополучен, а в този момент и морално възмезден. Имам положително семейство, здрав съм, задоволително е, споделя тогавашният кмет от Българска социалистическа партия Петко Арнаудов

Петко Арнаудов е някогашният червен кмет на община Царево. Управляваше морския курорт общо пет мандата - два преди 10 ноември и три след демократичните промени. Преди повече от 5 години се отдръпна дефинитивно от политиката, откакто изкара мандат и половина като общински консултант на Българска социалистическа партия,  в този момент живее повече от скромно  със брачната половинка си Ягода в родния град. Повод да беседваме с него стана решението на Бургаския областен съд от през вчерашния ден, 15 юни 2023 година, на Видовден, с което той осъди Прокуратурата за непозволено повдигнатите му обвинявания през 2012 година.

- Г-н Арнаудов, минаха доста години, откогато бяха повдигнати обвиняванията против Вас, чувствате ли се задоволен, откакто доказахте невинността си, осъдихте Прокуратурата за повдигнатото ви обвиняване?

- Не го направих, с цел да взема пари като отмъщение, а поради това, че четири години ходех по съдилищата и трябваше да потвърждавам непорочност. Още тогава споделях, че съвестта ми е чиста! Радвам се, че на делото се потвърди, че не съм ощетил Общината. Дори въпросния парцел, за който Прокуратурата твърдеше, че съм продал неизгодно, се оказа с по-висока цена от всички останали в Царево от този интервал (визира 2005 година,б.а.). Цялата история бе неприятна. Не го поисквам на никого от сътрудниците си в локалното самоуправление. Радвам се, че всичко завърши. Морално съм задоволен.

- Напуснахте и Общинския съвет, отсъствате от обществено-политическия живот на района, а бяхте десетилетия наред незаобиколим фактор даже и за властниците на високо държавно равнище. Къде обитават, с какво се занимавате?

- Продължавам да пребивавам в къщата си в Царево. Понякога гостувам на щерка ми в Лондон, пътувам и до София, когато има потребност.  Може да се каже, че излязох от дейната политика, само че никога не съм безразличен към всичко, което се случва в общината и страната.

- Помагате ли на локалната конструкция на Българска социалистическа партия, доста са зле като социална изява младите Ви съратници?

- Когато ме потърсят оказвам помощ. Ако ме потърсят. 

- Ако би трябвало да бъдем почтени, съвсем всички днешни участници от всички партии в локалната политика в Царево, са ваши фрагменти или такива, с които дълго време сте работили…

- Да, правилно е! Тези, по-младите, аз ги издигнах, само че след това се пръснаха във всички направления. И в случай че би трябвало да бъдем почтени - не ми се обаждат. Само един не ме не помни и не пропуща мотив да ме поздрави. Визирам Данаил Балабанов. Но не върша нещастия от протичащото се. Като си на върха имаш доста другари, а по-късно те не помнят. Отвреме в точния момент някой се обажда, с цел да се съветва по даден въпрос от общински вид. Обаждат се хора, които имат проблеми, с цел да ми чуят мнението. Знаят, че към този момент не мога да им оказа помощ.
 Петко Арнаудов при последното му посещаване в Народното събрание, през 2020 година. До него е някогашният народен представител от Българска социалистическа партия проф. Иво Христов
- Богат човек ли излязохте от властта, господин Арнаудов, за Вас и Йоан Костадинов в Бургас, се носеха митове за парцели и пари в банки?

- Не съм богат човек, само че съм благополучен. Имам положително семейство, здрав съм. Повече не ми би трябвало. Всичко е на показ. Тази тематика е доста дълга. Точно поради това доста държах да си изчистя името, тъй като в случай че ме бяха осъдили, щях да остана в историята като нарушител. Никой нямаше да помни положителното, което съм направил за Царево, а щяха да ме сочат с пръст и за поколенията да остана като първият наказан кмет. Управлявах Царево два мандата преди 10 ноември и три мандата след демократичните промени (2002-2011 година). Смея да настоявам, че направеното не е малко. Още по време на нашето ръководство се сътвори основата, построи се инфраструктурата, а това беше причина за развиването на туризма. В Царево направихме първата пречиствателна станция на цялото Черноморие, а тя даде подтик на строителството и развиването на всички курорти в общината. Изградихме и прилежащата инфраструктура – тласкателни канално-помпени станции, колектори, което предопредели развиването на Царево, Лозенец и другите курорти.

- А по какъв начин ви се коства опозицията на сегашния кмет от ГЕРБ Георги Лапчев?

- С Емил Пейчев от Политическа партия ПП подкрепям отвреме-навреме връзка. Питал ме е за някои неща. Бил съм правилен и непосредствен в отговорите си.

- Георги Лапчев ще завоюва ли още един мандат?

- Ситуацията, както в страната, по този начин и по места, не е по никакъв начин ясна. От друга страна в Царево няма да има кой знае какъв брой претенденти. И в случай че нещата не престават, както до момента, ще завоюва още един мандат. Аз участвах в  пет избора след 10 ноември. До изборите през 2011 година имаше напън, пазаруване на гласове и следен избор като цяло, само че след това всичко това закупи страшни размери.

- Кандидатите са ясни – Георги Лапчев и Емил Пейчев.

- Не забравяйте Маринчо. (визира Марин Киров, който, като младо, към момента момче, бе част от екипа на Петко Арнаудов по време на последния му мандат, б.а., а от две години е зам.кмет на Лапчев, б.а.).

-Той ще се кандидатира ли, в случай че господин Лапчев още веднъж излезе? Смятахме, че е авариен вид, в случай че той не посегне към 4-ти мандат, а и самият Киров товя намерено го съобщи, влизайки в екипа му?

-Тактическият ход ще го видите през септември, разновидностите ще се разиграят съгласно обстановката, за която ви споделих.

- Марин Киров има ли капацитет да ръководи цяла община, изключително в днешно време, когато се трансформира в привлекателен център за вложения?

- Маринчо има капацитет. Определено. Той е млад, образован правист, добър админ. Ако стане кмет бих го посъветвал да обича хората, да ги изслушва, да се пробва да взема решение проблемите, даже на съперниците си, да не е злопаметен. По мое време опозицията ме атакуваше постоянно със сигнали до всички институции, само че когато мога съм им помагал, тъй като на първо място са жители на Царево, а не мои политически съперници. На някои от тях даже не съм казвал какво съм направил за положителното им.

- Ако Георги Лапчев изиска съвет от Вас дали си коства да се кандидатира още веднъж, какво бихте му споделили?

- Управлението, сполучливото на локално равнище, носещо богатства за жителите, на първо място зависи от това кой/кои са отпред на страната. Личното ми мнение е, че Лапчев би трябвало да се отдръпна, с цел да не стигне до такава степен, че да съжалява, че е останал в идващите 4 години.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР