Не са верни твърденията, че някои от четниците са искали

...
Не са верни твърденията, че някои от четниците са искали
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Четниците не са се борили за тераси, а за стълба към свободата

Не са правилни изказванията, че някои от четниците са желали да заграбят дарения. Информациите, че някои хора от четата са желали да вземат парите, са безусловно погрешно. Тези хора нямаше да вървят да гинат по Балкана, с цел да вършат престъпни афери. Те не се борят за тераси, а за стълба към свободата.
Това сподели проф. Пламен Павлов в студиото на „ 120 минути” във връзка навършването на 143 години от гибелта на Христо Ботев.

Според професора има нови легенди към Ботев, само че те не са правилни. Митовете си отиват там, където им е мястото, само че се създават и някои нови легенди. Мит е, че те потеглят да се самоубиват. Не, те потеглят да завладеят Враца, чакат да се вдигне въстание във Враца. Там е имало подготовка за въстание, то е можело да избухне, просто има неприятно стичане на събитията, има жестоки репресии от Османската империя. Въстанието е можело да успее.

Проф. Павлов напомни по какъв начин се е случило Априлското въстание. По думите му то е щяло да успее, в случай че е имало освободена най-малко една територия.

Според него в една несвободна България е имало доста свободни българи, а през днешния ден от ден на ден млади се интересуват от историята и даде образец с наличието на доста младежи на откриването на монумент във Велико Търново.

Имало е доста мощно възмущение от страна на европейски страни и Русия, тъй че в случай че е била основана свободна територия, в случай че Христо Ботев е стигнал до Враца и я беше завладял, всичко щеше да е друго, разяснява историкът.

Проф. Павлов сподели още, че не трябва и да забравяме другите чети паралелно до тази на Ботев. Освен Ботевата чета е и тази на Таню Стоянов, която минава с Ботевата и стига до село Априлово, където дефинитивно е разрушена. Има и още няколко чети, седмици след разгрома на Ботевата те навлизат от Сърбия, водени от Панайот Хитов, Филип Тотю, Априлското въстание продължава няколко месеца, изясни той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР