Не са чак толкова много българските премиери, отличени с улици

...
Не са чак толкова много българските премиери, отличени с улици
Коментари Харесай

Ул. Казимир Ернрот: финландецът – български премиер и превратаджия - slava.bg

Не са чак толкоз доста българските министър председатели, отличени с улици в София, само че измежду тях е единственият чужденец в клуба. Това е военачалник Казимир Ернрот. Ще се питате във времето на Финландското европредседателство: от кое място – накъде чак от там са ни го проводили.

Отговаряме.

Верен служител на Руската империя, като всички тези полски, румънски, молдовски, украински и какви ли не войни, които изреждаме около освобождението ни от османско робство на 3 март. Интересно е да се знае, че става военачалник точно в Руско-турската война.

След избирането на Александър І Батенберг (1879-1886) за княз на Княжество България ген. Ернрот става негов персонален консултант, през 1880 към този момент е боен министър в държавното управление на Драган Цанков.

Подкрепя княз Батенберг в упоритостите му да анулира Търновската конституция и да откри едноличен режим. Именно благодарение на съветския военачалник – министър на войната в Княжеството – князът изготвя проект за държавен прелом.На 27 април 1881 година

Александър І Батенберг смъква държавното управление на либералите и разпуска Народното събрание. Назначава за министър-председател ген. Казимир Ернрот. Генералът извършва по едно и също време функционалностите на боен министър и ръководещ Министерството на вътрешните работи. На 11 май са оповестени обществено настояванията за изключителни княжески компетенции за интервал от 7 години. Издава се и княжески декрет за образуване на военни съдилища срещу дейностите на опозицията.

Под военния диктат на министър-председателя Ернрот се привиква Велико национално заседание, в което болшинство получават последователите на княза. То заседава в Свищов на 1 юли 1881 година и единствено за два часа утвърждава желаните от княза компетенции и анулира Търновската конституция. Използван от княза, на 1 юли 1881 година ген. Казимир Ернрот подава оставка и разпуска държавното управление. Напуска България и се връща в Русия.

Там от 1882 до 1888 година е заместител на държавния секретар, а от 1888 до 1891 година е държавен секретар по въпросите на Финландия – всъщност още веднъж министър председател, само че на родината си.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР