Не откриването на центъра на Културния клуб Иван Михайлов в

...
Не откриването на центъра на Културния клуб Иван Михайлов в
Коментари Харесай

РСМ не може да включи българите в Конституцията преди началото на преговорите с ЕС


Не откриването на центъра на Културния клуб „ Иван Михайлов ” в Битоля е провокация, а името му, сподели на конференция през днешния ден министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 309
По думите му част от присъстващите на откриването са имали желание да предизвикат реакцията в Република Северна Македония, с цел да покажат, че в страната не се почитат човешките права. „ Не позволихме основаването на такова оправдание ”, сподели Османи и добави, че страната е реагирала както би трябвало и след сериозен разбор. 

„ Първоначално вицепрезидентът на България Йотова изиска да участва на откриването на българския клуб и имахме информация, че с нея ще участват Каракачанов и Захариева. Едно от догатките беше, че визитата в център, който носи спорно име (Иван Михайлов), е с цел да се обезпечи оправдание за главния разказ на България през последните месеци, че разногласието в действителност е спор за правата на индивида, и че (Република Северна) Македония не съблюдава правата на индивида. За нас беше доста значимо да не си позволим да попаднем в клопката. Моята роля като министър е да запазя имиджа на страната пред света, че това е демократична страна, в която всички жители се употребяват с всички права, и че няма да допуснем оправдание за разказа, че тук се нарушават човешките права на която и да е етническа общественост, в това число и българската. Не бяхме част от това посещаване, не тъй като се открива български клуб, ясно желая да кажа, че нямаме нищо срещу всяка общественост да отваря клубове и центрове, противоречиво беше името на този клуб, което тук се възприема като провокация ”, сподели Османи.

Османи посочи, че не реагира с страсти на протичащото се, което провокира бурна реакция измежду някои политически партии в Република Северна Македония,  а съгласно тактиката на страната. „ Облак се спусна върху връзките сред двете страни, които се опитвахме да изясним през последните няколко месеца, само че не мога да разреша това да наруши процеса на интеграция, тъй като ние нямаме опция и отново ще изгубим време “, сподели Османи.

Според него, в случай че в този момент договарянията бъдат прекъснати, въпросът ще се върне като бумеранг по-късно, и в други условия, изключително в случай че Албания се отдели от Република Северна Македония в договарянията. 

„ Не е елементарно. Ако беше елементарно от дълго време щяхме да решим отворените въпроси с България, само че страстите би трябвало да бъдат охладени. Не получаваме поддръжка от обществеността, само че някой би трябвало да води този развой ”, сподели Османи и добави, че не може да обещае, че Република Северна Македония ще получи през юни дата за начало на договарянията с Европейски Съюз, само че работата не би трябвало да стопира, а страстите би трябвало да бъдат охладени.

„ Не би трябвало да споделям това пред медиите, а на масата на договарянията, само че ние не можем да включим българите в Конституцията преди началото на договарянията, не тъй като не желаеме, а тъй като не можем. И това няма да стане ”, сподели Османи, само че не посочи дали аргументите са в дългата процедура по смяна на Конституцията или невъзможността да бъде реализирано нужното парламентарно болшинство за това.

Буяр Османи напомни, че културният клуб „ Иван Михайлов ” в Битоля съществува от 2019 година, че е регистриран по един от двата закона за такива сдружения в Република Северна Македония, и че той е щял да бъде отворен със или без наличието на българска делегация. „ Фактът, че ние не бяхме там значи, че ние казахме: За нас това е недопустимо. С друго име ние бихме отишли дружно да открием подобен център ”, съобщи Османи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР