Не може да се очаква промяна в националната позиция на

...
Не може да се очаква промяна в националната позиция на
Коментари Харесай

Стоев: Няма промяна в позицията ни за РС Македония

" Не може да се чака смяна в националната позиция на България във връзка с Република Северна Македония, за нас от основно значение остава поддържането на добросъседски връзки и приемане на нужните гаранции за осъществяване на контракта за добросъседство ", това съобщи служебният министър на външните работи Светлан Стоев на брифинг след среща в София със своя португалски сътрудник Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширение на Европейския съюз Оливер Вархей. Двамата са на работно посещаване у нас.

Той съобщи това, откакто се появиха изявления в медиите, че служебното държавно управление и президентът са притискани за оттегляне в позициите на Българя в договарянията за присъединение на съседката ни към Европейски Съюз.

По този мотив и водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов съобщи: " При сегашната обстановка смяна на посоката във връзка с Македония ще е национално изменничество! Без ясното признание на българските корени, българската еднаквост и език на популацията в предишното България няма право на отстъпки ".

" Вие сте първите, които аз посрещам като министър на външните работи. Ресорът по разширение и съседство е един от най-важните за нас ", обърна се Стоев към тях.

Той означи, че България продължава да е поредна в мощната си поддръжка за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за самостоятелните достижения на всяка страна претендент и съблюдаване на фундаменталните полезности на общността, в това число на правилото на добросъседство.

" Отворени сме за деен, открит и пълностоен разговор с Република Северна Македония, чакаме от нашите най-близки съседи в района да работим в дух на откровеност и конструктивност. По тази тематика е налице цялостна последователност, за нас от основно значение остава поддържане на добросъседски връзки и приемане на нужните гаранции за изпълняването на Договора от 2017 година Продължаваме да поставяме старания за създаване на позитивна атмосфера и възобновяване на доверието в връзките ни с Република Северна Македония ", увери още гостите министърът, който беше дипломат на България в Дания до преди да поеме поста.

По думите му последната година е посочила, че солидарността е основна.

" Важно беше за комисията да създадем срещи с премиера, президента и външния министър на България ", съобщи на собствен ред Аугущо Сантуш Силва.

Той благодари за топлото посрещане в София, както и за ангажираността на България за процеса на разширението на Европейски Съюз, тематика, която е значима и за португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.

" В момента има 2 процеса във връзка с разширението - започване на идващите междуправителствени конференции за Черна гора, както и за Албания и Северна Македония. Сега беше време да създадем директни съвещания в София с България. Те ще бъдат от голямо значение за продължаващия развой ", добави португалският външен министър.

Оливер Вархей пък разяснява, че следва доста работа, като е било значимо да бъде чуто мнението на България, защото страната ни е водеща за създаването на политиката за разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани.

" Ние сме тук дружно с България, с цел да решим какви ще бъдат идващите стъпки. Намираме се на значим кръстопът, с цел да забележим по какъв начин можем да продължим дружно напред ", добави еврокомисарят.

Визитата идва на фона на следващите опити на Република Северна Македония да убеди Европейски Съюз, че е подготвена за участие след отхвърли ни да подкрепим преговорната рамка със Скопие поради разногласието към историята и несъблюдение на Договора за другарство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР