Не мога да кажа,че държавата се е провалила с чумата

...
Не мога да кажа,че държавата се е провалила с чумата
Коментари Харесай

Не мога да кажа, че държавата се провали с чумата по прасетата, каза министър Танева

Не мога да кажа,че страната се е провалила с чумата по прасетата, сподели през днешния ден по Би Ти Ви министърът на земеделието Десислава Танева. Като пропуск досега тя уточни незадоволителното образование на хората в избрани области.

Десислава Танева акцентира, че с цел да се ограничи понататъшното разпространяване на заболяването и да бъде изкоренена тя са нужни взаимните старания на управляващите и хората. Министърът заключи, че все още има 28 огнища на болестта. В тях има пет промишлени свинекомплекса.

Танева сподели, че в общо 22 области, където има случаи на заболяването и промишлено развъждане на прасета, към тях ще се обособят 20 километрови зони, в които не би трябвало да остават свине в персонални стопанства. В шест области няма да има такава превантивна активност.

Министърът уточни, че хората, които убият сами прасетата си до на следващия ден - 2 август, могат да употребяват месото за персонално прилагане. В моментът, в който стартира страната да ги убива, животните ще се загробват.

По мотив коментар, че главните наранени от ограниченията са елементарните хора, които гледат няколко свине, Танева сподели, че досега е подредено ликвидирането на 126 хиляди животни в свинекомплекси и единствено 526 от персонални стопанства.

Земеделският министър изясни, че в Европа чумата по прасетата е тръгнала от Русия през 2000-та година и от този момент се е популяризирала в 11 страни, най-вече от Източна Европа. До момента, никоя от тях не се е справила с нея. Единствено Чехия е покрай очистване на заболяването, тъй като е умъртвила всички прасета в персонални стопанства.

Първият случай в България е от 2018 година, когато африканска чума е открита в дива свиня. Десислава Танева акцентира, че оттук насетне, който който желае да гледа свине, ще би трябвало да го прави по закон, като има нужните ограничения за биосигурност.

В отговор на въпрос, министърът сподели, че държавното управление ще взема решение дали да отпусне пари за компенсиране на хората с персонални стопанства, които би трябвало да убият прасетата си. Танева уточни още, че от министерството ще продължат дейната връзка в хората.

" Трябва да обясняваме, решение е допустимо единствено, когато има съзнание и разбиране на хората ", добави министърът. Според нея част от основателите на митинга, който първоначално назова подстрекатели, само че се поправя, нямат персонални стопанства и свине и вземат участие в организирането на разнообразни митинги.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (82)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР