Не мисля, че тази инициатива в този момент би имала

...
Не мисля, че тази инициатива в този момент би имала
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Инициативата за промени в Конституцията заради приватизацията не е нищо друго, освен публичен пиар

Не мисля, че тази самодейност в този миг би имала някаква друга приложимост с изключение на обществен пиар на вносителите на това предложение, тъй като знаете, че с цел да минат промени в Конституцията от нормално Народно заседание би трябвало да се съберат 180 гласа в Народното събрание, които все още - без да се включи Българска социалистическа партия в  това гласоподаване, да ги поддържа няма по какъв начин станат, този коментар направи в ефира на " Хоризонт " политологът Стойчо Стойчев във връзка концепцията на ГЕРБ за промени в главния закон, които да дадат опция да отпадне отминалостта за следствие на закононарушения, свързани с приватизацията. 

Според мен напълно друга е концепцията тук - не толкоз да се проверява приватизацията, тъй като, в случай че е имало запас да се проверява приватизацията, то е щяло да стане към този момент, по този начин или другояче. ГЕРБ не са на власт от предходната година, ГЕРБ ръководят страната с спирания къси от 2009-та година, уточни още анализаторът:

Въобще цялото това предпочитание на политическите сили да се проверява приватизацията на думи е съпроводено с едно откровено отвращение да се прави това на каузи. 

Стойчев обаче не изключи опцията и ръководещи, и съпротива да поддържат концепцията за промени в Конституцията поради отминалостта по закононарушения, свързани с приватизиционни покупко-продажби. Той разяснява, че отпадането на отминалостта може да се трансформира в спомагателен коз за оказване на политически напън: 

Аз като нищо си мисля, че това може да стане, с цел да се насочи някакъв тип обръщение към обществото като: " Видите ли, ние  политиците нямаме нищо срещу да се проверява, в противен случай - желаеме да се проверяват покупко-продажбите за приватизацията ", след което ще се хвърли цялата отговорност за осъществяване на това решение върху правосъдната власт. Защото на всички и ясно, че когато имаш нереформирана правосъдна власт, отпадането на отминалостта за каквито и да било закононарушения, е един спомагателен инструмент в ръцете на Прокуратурата, който тя може да употребява за оказване на политическо въздействие. И сед това ще бъде към този момент доста забавно да се следи по какъв начин Прокуратурата ще употребява тази отминалост, кои тъкмо покупко-продажби ще преглежда - всичките ли ще преглежда...

В момента по този начин се слага въпросът, че всеки един, който е срещу тази смяна в Конституцията, ще бъде мигновено избран като бранител на приватизацията, бранител на статуквото, бранител на задкулисието, което е много рисково, тъй като в обществена среда, в която се основава чувството че, или подкрепяш тази смяна, или си подкупен, към този момент се развързват, отново споделям, ръцете на такива мрежи, включващи политици, прокурори, следователи и какво ли неу да оказват напън и да гонят вещици.

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР